Je li odzvonilo terminu subota-subota?

subota

Moderni putnik više ne želi nikakve spone, a kamoli one koje podrazumijevaju izmjene vikendom. Ovakvih putnika je sve više i više kad uzmemo u obzir da je trenutna Generacija Y ta koja sve više putuje jer dostiže svoju najjaču dob, kad imaju formirane obitelji. A razlozi su i praktičniji: vikendom je ljeti možda nemoguće doputovati u jednom danu od svog prebivališta do destinacije. Mnogi se ne žele patiti forsiranim putovanjem, pogotovo s djecom, nego žele jednu dvije noći odsjesti negdje usput, radi užitka i odmora.

Obiteljski odmor
Gost želi odmor po svojoj mjeri

Iako se naoko čini da je veća izmjena gostiju jednaka samo otežavanju posla, tome često nije tako. Upravo zato niže navodim neke od prednosti da biste se ohrabrili otvoriti svoje kalendare i tako doprijeti do puno većeg broja gostiju nego što se nadate.

Prednosti češće izmjene gostiju

1. Broj komentara raste
Većom izmjenom gostiju realno više osoba upozna vaš smještaj, a time se povećava volumen onih koji ce vam ostaviti review/komentar na internetu. Danas, kad više putnika vjeruje komentarima drugih osoba nego bilo kojoj pravoj marketinškoj kampanji, ovo je vrlo bitno. Upravo je baza komentara pravo bogatstvo koje može polučiti više rezervacija. Za kratku usporedbu, u prosječnom smještaju na Jadranu u top sezoni od oko 10 tjedana se može dogoditi da imate 10 izmjena, ako ne i manje ako su boravci dulji od tjedan dana. To je samo 10 osoba koje možda ostave svoj komentar. Kod opcije kraćeg boravka, ovaj broj bi bio veći, pa i vjerojatnost da se komentar zbilja i objavi.

komentari
Komentari gostiju su postali neizostavan dio posla u turizmu


2. Jednostavnije čišćenje

Premda se čini da je čišćenja više, u biti ga ima i manje. Osobe koje se kraće zadržavaju često nisu toliko u smještaju, nego iskorištavaju svoj kraći boravak da posjete mjesto i okolicu. Realno, neće za dva dana boravka snabdijevati se hranom i kuhati, nego će iskoristiti priliku za izlazak. Znači, čišćenje može biti češće, ali zato manje zahtjevno nego pospremanje nakon gostiju koji su boravili tjedan ili dva. Isto tako, nepravilnim izmjenama u tjednu se oslobađate stresa koji je neminovan subotom, pogotovo ako vodite više jedinica. Istina je da ukoliko imate redovni posao s kojim izbivate radne dane do popodneva da je potrebno se dodatno organizirati unutar obitelji, ili čak namjestiti rezervacije tako da si ostavite večer za čišćenje.

3. Viša cijena
Razliku u eventualno propuštenoj noći možete zaraditi povišenjem cijene. Kraći boravci često imaju uvećanje, tj. dulji sniženje – i vi se možete poslužiti ovom cjenovnom taktikom. Naplatite slobodno svoj trud!

4. Raznoliki gosti
Gosti koji redovno odsjedaju 7 dana od vikenda do vikenda, i svoje odmore uvijek tako planiraju su samo jedna od mnogih skupina potencijalnih gostiju. Možda se vaš smještaj može razvijati na način kojeg se sami nista dosada sjetili. Naime, kraći i nepravilni termini mogu privući npr. bicikliste, ljude s ciljanim interesom, osobe s tržišta koji tradicionalno proputuju zemljom koju posjećuju, a ne da se samo odmaraju na jednom mjestu. Otvorit ćete se Španjolcima, Francuzima, čak na primjer i Izraelcima koji također putuju edukativno i kulturološki. Također, bit ćete tu i za mlađe goste koji nisu vezani školskim praznicima, obiteljskom obrascu planiranja odmora, te vole nadasve fleksibilnost.

5. Potencijalno manja šteta u slučaju otkaza
Otkazi rezervacija nitkome nisu omiljeni, ali su stvarnost. U slučaju otkaza rezervacije kraćeg boravka, na manjoj ste šteti nego  primjerice kod dvotjednog boravka. Pogotovo ljeti na moru se može dobro iskoristiti last minute potražnja za popunjavanje iznova otkazanog smještaja.

6. Postajete konkurentni
Jedan od konstantnih strateških termina za poboljšanje sezone jest i fraza “postanite konkurentni”. Što to konkretno znači? Primjerice, otvorenjem svog kalendara rezervacija postajete upravo to: konkurentni u privlačenju gostiju koje jedan dio iznajmljivača ne može privući upravo zato što su nefleksibilni. Čitav niz putnika će vas razmatrati kao svoj izbor prvo ako ih budete primali bilo koji da u tjednu, a potom i ako nemate strog “minimum stay”.

Kalendar rezervacija
Poigrajte se svojim kalendarom, da vidite što će se novo dogoditi

Avio gost nema veze s vikendima

Osim navedenih prednosti, fiksni termin subota subota utječe i na sve one osobe koje borave od 7 do 14 dana. Realno gledajući, vrlo je vjerojatno da netko ima 10 ili 12 dana na raspolaganju za svoje putovanje ili odmor. Ovdje pogotovo moramo imati na umu avio destinacije. Avioprijevoznici ne znaju za termin subote, niti ih zanima. Oni tijekom tjedna lete u nekim sasvim drugim rasporedima i dovode nam odgroman broj gostiju kojim možda treba check-in u utorak od ponoći pa do sljedećeg petka u podne. Moramo poraditi na tome da se držimo svojih pravila, ali u isto vrijeme da pokažemo i humano domaćisko lice te da izađemo gostu u susret. Cijenit će to više nego što možemo zamisliti. A uvijek u pozadini trebamo znati da od tih istih gostiju očekujemo pozitivan review. Pa onda mu ostavimo i takav osjećaj.

 

Ako će se čemu gost prilagoditi, to je samome sebi

Sve je više gostiju, putnika koji prvi put posjećuju Hrvatsku. Vrlo je vjerojatno da putem žele stati i nešto još posjetiti osim svoje ljetne destinacije. Upravo je Zagreb postao jedno od omiljenih mjesta za tu svrhu stotinama tisuća auto turista. Isto se događa i s Plitvicama. Mnoštvo Poljaka na putu prema Jadranu staje u Austriji ili Sloveniji na dan dva, i slično. Toliko različitih scenarija u kojima možemo sudjelovati i mi, samo ako se fleksibiliziramo.

Neka vas ne zavara kako to radi vaš susjed, termini subota-subota sve češće odlaze u prošlost. A na nama je da na vrijeme se okrenemo trendovima koji su sve samo ne fiksne prirode i nametnutog režima. Današnji putnik je orijentiran prvenstveno na sebe, te će birati upravo ono što njemu najviše odgovara. Ne želi se opterećivati vožnjom vikendom, dugim putovanjem s malom djecom i slično. Naš im smještaj nije toliko važan da bi mu pretpostavili svoje navike i namjere. Uostalom, ukoliko nismo konkurentni uvijek ima netko drugi tko jest.

Više o modernom putniku i novim pojmovima u turizmu pročitajte u mom postu: Nova lice turizma.

 

 

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.