Ne treba svakoj kući bazen, nego priča

Inifinity Villa Brač

Neupitno je da se u Hrvatskoj uobičajeni “apartmanski” posao znatno unaprijedio zadnjih godina. Jedno od najupečatljivijih poboljšanja smještaja mnogi vlasnici vide u gradnji bazena. U tom smjeru su i ohrabreni od strane Ministarstva turizma koje od 2013. sufinancira gradnju bazena za privatne osobe “iznajmljivače”. Tako je u razdoblju od 2013. do 2015. potporu za gradnju bazena dobilo 447 objekata, a sve skupa je dio višegodišnjeg projekta Ministarstva turizma naziva “1000 bazena”.

Hvalevrijedna je namjera države da omogući ovakav rast kvalitete. Ali kad god se nešto događa “na veliko” i brzo, može se lako izgubiti smjernice.

(Ne) pristaje svakoj kući bazen

Bazen je jedna malo složenija činjenica od pukog uguravanja malog bazena na preostali komad terase kojom je dosad vlasnik raspolagao. Bazeni se znatno razlikuju i sami po sebi mogu imati “identitet” baš kao i objekt u kojem se boravi. Ne zaboravimo i održavanje. Moguće je da će ovo zahtijevati pomoć sa strane koju će se trebati redovno plaćati.

 

Suncaliste

Bazen je dobio jedno posebno značenje u zadnje vrijeme kod naših iznajmljivača: jedna naoko zagarantirana formula kojom će se sigurno pridobiti buduće goste, jer u ovakvim promjenama u konkurenciji, ne možemo se sjetiti drugih modela koji bi možda nam to isto osigurali. Tako da se sada gradi svuda svašta. Od plastičnih školjki gotovog bazena, do kako tako sklepanog bazenčića za djecu. Kao i u svemu, vrijeme će pokazati uspjeh pojedinog objekta i njegovu budućnost.

Rogoznica
Rogoznica iz zraka

 

Kako je sve krenulo

Gledajući hrvatski turizam otkad je samostalne Hrvatske, poznato je da je regija Istra prva krenula s modelom vila s bazenima, te potom i svih ostalih kategorija privatnog smještaja, poput “običnih” apartmana. Teško je bilo početkom 2000-ih naći dovoljno kuća s bazenima kakva je bila brzorastuća potražnja iz inozemstva. Tržišta koja su se naglo zainteresirala za Hrvatsku su odlučila jednostavno iste kriterije na koje su navikli ljetujući u Španjolskoj i Italiji potražiti kod nas. I to skoro preko noći. Da bi se koliko toliko uspjelo popratiti potražnju, krenulo se dosta naglo u razvoj unapređenja smještaja. A ovaj bitan korak se samo čekao – nismo mogli više dugo nuditi stari jugoslavenski model, koji se sad već rijetko pronalazi. Čak se dizanje kvalitete smještaja odvijalo u sprezi (kreditiranja) s etabliranim putničkim agencijama koje su znale da će ovakav smještaj puniti dugo i bez problema.

nacrt projekta vila s bazenom
Nacrt projekta vila s bazenom

 

Uobičajeni osrednji iznajmljivač nekoć nije mogao ni sanjati da financira izgradnju bazena. Činio se to kao nepotrebni luksuz spram pozicije pokraj mora. Ovi zaključci se još mogu čuti, ali je o njima potpuno nepotrebno raspravljati. Bazen nije samo kupanje, čak nije ni za usporedbu, jer doživljaj mora i prirode nitko ne može pretočiti u bazen, ali isto tako komoditet bazena i okruženja koje najčešće prati taj bazen je isto tako nemoguće zamijeniti. A o tome da je bazen ograničenog kapaciteta, dok plaže naravno nisu, da niti ne govorimo. Moderni putnik traži mir, a nadomak naših turističkih središta ljeti ga pronalaze samo znalci – lokalni sretnici ili dobro pripremljeni posjetitelji. Tu je i faktor čistoće, sigurnosti, bezbrižnosti ako ste s djecom, te mira za sunčanje.

Ugođaj na bazenu

 

Bazen kao garancija popunjenosti u krizi identiteta privatnog smještaja

Međutim je li baš bazen to što će nam osigurati uspješno poslovanje? Možda se sad kolokvijalno može nazvati bazen, ali bazen je kod nas još nerazvijeni sinonim za neki identitet kuće (za odmor). Ovaj identitet ne mora uopće nužno biti bazen. Samo što se bazena lako “sjetiti”, a neke druge priče baš i ne. Na primjer, kućama koje su građene masovno u vrijeme apartmanizacije 70ih i 80ih godina i nemaju neke arhitektonske ni povijesne vrijednosti, bazen može biti baš faktor koji će kuću “podignuti” i općim uređenjem ovakvim objektima dati taj danas traženi identitet – znači bijeg od mase u svakom slučaju.

Villa Monique Rogoznica
Villa Monique Rogoznica

Na drugu stranu, stara autohtona kuća ne mora nužno imati bazen. Ona raspolaže s onim što se ne može iskopirati, i ima svoju originalnost. Naravno, ako je ona sačuvana. Bez obzira na troškovnike koji kruže internetom, bazen crpi novce i ako će biti izveden kako treba, koštat će malo više nego što se to uobičajeni iznajmljivač nada. Za većinu fizičkih iznajmljivača, bitna je to investicija, i možda bi se u neku drugu originalniju priču dalo više i bolje usmjeriti, a s jednakim povratom?

Kuchica
Kuchica u okolici Zagreba – jedan od odličnih primjera “priče”

I da se ne zavaravamo, uz bazen, i dalje stoji stoji činjenica da je ovo “ljudski” posao – što znači da iznajmljivač mora dati sve od sebe da bi opravdao očekivanja gostiju, ponio se prema njima zadovoljavajuće, i tako ostavio onaj dojam koji gost očekuje, ako ne i bolji. Ništa pa ni bazen ne može zamijeniti smiješak domaćina, onu atmosferu odmora koju ste gostu osigurali kompletnim nastupom, opremljenošću, detaljima i pažnjom. Stoga, bazen ne treba smatrati pukom garancijom popunjenosti, to će opet na kraju biti sam domaćin – njegova priprema, odnos s gostima te daljnje unapređenje. Jer činjenica je da ova grana neće usporavati u svojoj bitci za gosta, ona može samo se dopunjavati i s obzirom na rastuću konkurenciju među kućama, može samo biti sve izazovnija i zahtjevnija.

A za deset godina?

Kako ćemo onda do gosta ako sutra svatko bude imao bazen? Ako do toga stvarno dođe, tek tada nas čeka konkurencija u punom smislu riječi ukoliko svi budemo nastupali na isti način. Morat će se nešto raslojiti.  Naša priča koju gradimo otpočetka bi tada mogla jasnije izaći na vidjelo kao ključ uspjeha. Isto tako, kad svatko bude imao bazen, gost će početi uspoređivati o kakvim se bazenima radi, njihovoj površini, kapacitetu osoba koje ga dijele, opremljenosti dodatnim pumpama, efektnim svjetlima, pripadajućem okolišu… Dogodit će se jedno razjedinjavanje na kuće za odmor s bazenom (to će im biti ime) i one kuće s pričom i imenom koje njeguju i kao takve prezentiraju, raspolagali s bazenom kao dijelom te priče ili ne.

Koje su to druge priče?

Lokacija je sigurno jedan od preduvjeta svakog posla, a ovoga pogotovo. Ne služi svaki smještaj odmoru! Mnogi služe gostima na proputovanju, blizu su velikih turističkih centara i atrakcija za posjetu, nalaze se u autentičnim regijama poput vinskih cesta i maslinika, pogodni su za aktivni turizam (rijeke, wind surfing, penjanje, ronjenje) itd. Uz lokaciju, priča se može temeljiti i na poziciji kuće (na uzvisini, na obali, na autentičnom mjestu, u samoj povijesnoj jezgri).

Vila i vinarija Gospel
Vila i vinarija Gospel


Autentičnost
je sljedeća opcija koja se moguće nadovezuje na lokaciju, no i ne mora biti. Može se raditi o preuređenom starom samostanu. Možda je to svjetionik. Možda ovaj smještaj ima zeleni krov pa je ekološki pionir. Možda jednostavno ima stol za biljar, stolni tenis i playstation u sobi za druženje? Možda ima baš sve za bebe i mlade roditelje? Možda se nalazi u najužoj ulici na svijetu (Vrbnik)?

Trovna Brač
Kućica Trovna na Braču smještena u vlastitoj uvalici nudi poseban smještaj, jednostavan, s ribičkom opremom, roštiljem i divnim autentičnim ambijentom

Odaberite svoju temu – za to u Hrvatskoj još uvijek ima dosta mjesta

Ukoliko tražite svoju priču tj. rješenje kako se istaknuti spram konkurencije, te nemate neke zadane temelje otprije, i možda imate na raspolaganju noviji objekt – imate sreću početi ispočetka, bez da vam je išta određeno. Možete sami pronaći temu i sve podrediti njoj.

Dobar primjer je orijentacija na obitelji s malom djecom. Isto tako, orijentacija na bicikliste, ali ne samo u prostoru za bicikle i njihov najam, nego i ostala oprema, kontakt za servis, pumpe, dodatna oprema, brošure sa stazama, cijeli popratni spektar. Nadalje, to može biti svijet bajki, poput objekta Hotel Priča gdje svaka od šest soba objekta ima svoju priču i zasebno uređenje (soba “Livada luči”, soba “Vilinska špilja”). Bitno je napomenuti da se ne mora ići ovako daleko s konceptom, “priča” vašeg objekta može biti jednostavna, i ne mora aludirati ni na kakav luksuz što bazen u biti čini od kuće i postavlja očekivanja gosta visoko i u vezi interijera, vrta, opreme itd. Zgodan je primjer kuća za odmor “Bajka” iz Jaske na kontinentu.

 

bike4cyclists
Primjer niche tržišta – ponuda smještaja prilagođenog biciklistima. Ukoliko pokrenete ciljani smještaj, dolazite na karte partnera za koje niste ni znali, te se time otvarate potpuno nove mogućnosti i kanale.

 

Može se biti i još kreativniji. Interesantan primjer je malo odmaralište Casa del Mundo u regiji Alicante u Španjolskoj koje se sastoji od vagona vlakova i svaki vagon je uređen tematski po nekom dijelu svijeta. Vrlo simpatično, originalno i cijenom pristupačno.

Casa del Mundo
Casa del Mundo, tematsko vagon odmarališe, Španjolska

Općenito za dopunjavanje svoje ponude i osmišljavanje priče, osim istraživanja koje možete provesti samostalno (pretražujte smještaje kod nas, ali poglavito van zemlje), možete za početak pogledati u detalje filtere za pretraživanje te opcije u ekstranetu iznajmljivača. Posebno je detaljan onaj booking.com-a što je izvrstan pokazatelj trendova u opremanju smještaja diljem svijeta:

booking.com
Booking.com ekstranet – ideje za poboljšanje ponude

 

Za kratki zaključak: Priča se ne događa sama od sebe – treba je oživjeti i u nju se uživjeti. Treba joj dati ime, potražiti savjet stručnjaka pri uređenju ili osmišljavanju, i ne manje važno – biti uporan. Vrijeme će pokazati da se uloženi trud isplatio.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.