Fotografija: najmoćniji alat promocije u rukama amatera

Masseria Narducci Italija

Oduvijek je fotografija bila cijenjena. Privlači pozornost, informira, proicira određenu atmosferu. Međutim, tek je naša era društvenih mreža fotografiju stavila na tron. Mnogi bi dodali da je slično i s videom, ali ja bih se u ovom izdanju ogradila na fotografiju, a za video ostavila poseban post.

 

Jesu li amateri i smartphonei izmijenili fotografiju?

Fotografijinoj popularnosti i sveprisutnosti je kumovala tehnologija. Sve bolje kamere i što je još važnije, sve moćniji i bolji smartphone telefoni su ne samo omogućili stvaranje uspješnih fotografija, nego su svojom lakoćom, jednostavnošću i brojnim opcijama privukli stvaranju fotografiju osobe koje u drugim uvjetima ne bi ni primili fotoaparat u ruke.

 

Izvor: https://www.unsplash.com

Što ovo konkretno znači za nas, male vlasnike smještaja ili ugostiteljskih objekata? Nas trebaju zanimati sljedeći koraci: osvještenje na kojoj razini se koriste fotografije danas u promociji svih pa i naših poslova, te ukoliko već nismo, da zaronimo duboko u opcije i krenemo u samu akciju: fotografija je danas od svakoga za svakoga.

Sviđalo se to nama ili ne, tu smo, a ignorirati postojeće trendove je u mnogočemu pogubno, te to ne smijemo dozvoliti pogotovo s točke gledišta da je tema turizma sjajna i inspirirajuća koju su prvo proslavile davne razglednice, a danas je čak došlo do toga da je fotografija riječi ostavila potpuno po strani.

 

Kako da se onda nosimo s fotografijom današnjice?

Ukoliko imate smještaj, prostor za najam za događanja, seosko gospodarstvo ili restoran, vjerojatno imate već gotovu foto galeriju ili namjeravate angažirati fotografa da vam odradi ovaj posao.

Iako bismo samokritički mogli lako pomisliti da nemamo smisla za fotografiju, mislim da je bitno ostvariti komunikaciju i želje s fotografom. Na taj način je i njemu/njoj lakše se fokusirati na ono što želite transmitirati svojim fotografijama. Iako se slikanje apartmana laički smatra ne toliko kreativnim poslom, tomu nije baš tako ako se malo potrudimo. Ne radi se samo o vazi s cvijećem i dva kroasana na balkonu, nego da razmislimo što naš smještaj inače proicira, čime zrači, što su mu glavni aduti.

 

Villa Posedarje. Izvor: https://www.myistria.com/en/villas/in-zadar/villa-posedarje

 

Ukoliko vam morski povjetarac dopire sve do spavaće sobe direktno s mora, i tu neopipljivu činjenicu želite predočiti fotografijom, ima načina da se tako obavi i fotografiranje. Ukoliko ste uronjeni u zelenilo, tu je opet poseban pristup. Svakako, fotograf je osoba koja provodi ove ideje u djelo, međutim vlasnik je bitna karika da bi se postigao maksimalni krajnji rezultat.

 

#filter or #nofilter?

Također, bitno je da fotografije ne budu “prenapuhane” i prefiltrirane. Tada vrlo lako transmitiraju lažno ušminkan prostor, koji glumi da je veći, prostraniji, otvoreniji i općenito drukčiji nego što to u biti jest. Ukoliko ste nezadovoljni pri pregledavanju fotografija kad ih dobijete nakon nekoliko dana i na miru pogledate na svom širokom ekranu, slobodni ste obratiti se fotografu za izmjene.

Primjer kako se aplikacijama postiže lažno/filtrirano “savršenstvo” izgleda

Baš kao što i trenutna Instagram kultura promiče i pretjeranu upotrebu filtera, tako isto pruža platformu za podjelu #nofilter slika koje njihovi vlasnici ponosno ističu. Mnoštvo filtera je dovelo do tolike distorcije stvarnosti, da sama fotografija po sebi gubi na kredibilitetu. To sigurno ne želimo za naš smještaj.

 

Kako postići da fotografija odašilje željenu vibraciju?

Ugođaj je ta jedna neopipljiva dimenzija kojoj trebamo težiti da bismo uspjeli i naumu da naša fotografija “zrači”. Ovo je odlika koja se može razviti, i ne moramo imati urođenu sklonost za nju. Najjednostavnije je primijeniti pravilo “gledaj i uči”. A upravo s obzirom da društvene mreže i činjenicu da njihovo održavanje će vjerojatno pasti na teret nama ili nekomu u našoj obitelji, jer to je najstvarnije i najefikasnije rješenje za male objekte, ne možemo ostati po strani kad su u pitanju fotografije našeg objekta.

Isto tako, malo analizirajmo čime zbilja “zrači” naše mjesto, koje su to vibracije koje spominju naši dosadašnji gosti i prijatelji. Istaknimo tih nekoliko pojmova sebi kao zadatak, i odlučimo se za smjer koji će “pričati” naš smještaj kroz svoje foto galerije i društvene profile.

 

Primjer “priče” jednog objekta. https://www.instagram.com/sancanzian/

 

Nekoliko jednostavnih koraka za početnike:

  1. Instalirajte nekoliko aplikacija na svoj mobitel: Layout za Instagram, Eraser, Instasize, Highlight Cover (za izradu covera pod koje se grupiraju IG Stories)
  2. Ukoliko nemate, otvorite Instagram profil za svoj smještaj. Nemojte promovirati svoj smještaj pod svojim vlastitim imenom.
  3. Posvetite nekoliko sati istraživanju – popratite uspješne primjere iz svoje okolice, Hrvatske pa i šire.
  4. Počnite s objavama hrabro. Ne mora početnički korak biti odličan i sofisticiran. Neka to bude neka opća dobra fotografija. Umjesto da se brinete oko kvalitete svakog posta, radije zamislite da krojite priču i da osoba koja baci pogled na vaših 10tak slika dobije zadovoljavajući opći dojam vašeg objekta.
  5. Ne budite preozbiljni – Instagram story je odličan način za našaliti se i dati profilu pečat svoje osobnosti – osobnosti vlasnika koji je svakako iza svega, i u realnosti i u onome što naše slike “odašiljaju”.

 

Masseria Montenapoleone, https://www.instagram.com/ducoitaly/

 

 

Kviz: kako vladam fotografiranjem za svoj smještaj/posao?

Odgovorite sami sa sobom na nekoliko jednostavnih pitanja:

  1. Fotografiram li povremeno svoj objekt iako imam profesionalnu foto galeriju?
  2. Vodim li društvene mreže?
  3. Koje aplikacije koristim za editiranje slika?
  4. Osvježavam li foto galeriju od sezone do sezone, ili tek kad je krajnje nužno?
  5. Je li mi teško odvojiti sredstva za profesionalnog fotografa?

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.