Host 2019 London
2. dio

Host London

U uvodnom članku  sam se osvrnula na općenite dojmove s konferencije HOST LONDON koja se održala 31.10. i 1.11. ove godine u Londonu, kao prvi takav događaj velikog opsega za short rental industriju. U njemu sam pokrila početke ove industrije na svjetskom nivou, gdje je ključnu ulogu odigrao Airbnb, te dosege koje danas ta industrija obuhvaća.

 

Osoba iza posla – rentapreneur

U ovom drugom dijelu želim se pozabaviti tom idealnom osobom koja danas vodi smještaj za kratkoročni najam. Za razliku kod nas, gdje se već bitno osjeti polarizacija domaćina (koji zastupa obiteljski smještaj) i rentijera (koji stoji iza naziva privatni smještaj), vani je puni ponos u tome da današnji host ili manager nekog smještaja je također rentapreneur ili prizemljenije rečeno property manager. Mogli bismo slobodno prevesti ovo u voditelja objekta. Tu moramo priznati da je svaki vlasnik i voditelj svog objekta ukoliko je u ulozi domaćina, a privatni smještaj također mora imati nekoga tko sve vodi i nadgleda, tako da se to također uklapa u ovu definiciju.

Ova industrija van naših granica nema potrebu se razdvajati od domaćina. Nekako se čini da je i gostu jasno što bira pri svom bookingu. Imam dojam da je puno veći naglasak stavljen na gosta i profesionalno zadovoljene njegove potrebe, te da u svemu prevaže jednostavnost procesa (samim time i niz ušteda) te kvaliteta samog smještaja.

 

Sveobuhvatna ponuda usluga

Da sam kojim slučajem iz neke druge države gdje nema ovakve povijesti zimmer frei-a kao kod nas, točnije da sam tabula rasa u tom pogledu, na konferenciji HOST bih se osjećala kao da mogu sve. Opseg usluga koje se nude u cjelovitim rješenjima je zapanjujući. Rješenja je nemali broj, a kreativnost i učinkovitost postižu zajamčene (i dokumentirane) rezultate. Krenimo redom, i to s nekoliko konkretnih primjera.

  1. Home to Host – premium usluga za turistički (kratki) najam s područjem rada u Londonu. Obuhvaća doslovno sve: od profesionalne fotografije, unosa na OTA stranice, čišćenja, nabave posteljine, komunikacije s gostom 24/7, optimizaciju cijena, podršku vlasniku nekretnine te opće održavanje objekta.
  2. Your Rentals – ovo rješenje naglašava jednostavnost usluge povrh svega, u vidu channel managera koji obuhvaća ogroman broj kanala
  3. Lets Get Smart – vrsta rješenja koje nasuprot drugima koji su tehnološki doveli sve do vrhunca, održava manualno vođenje listinga, a sve u svrhu pobjede nad aplikacijama koje predviđaju buduću najizgledniju prodajnu cijenu (tzv. pricing apps), te upoznavanja svakog smještaja osobno od člana tima. Slogan kojim se promoviraju je nešto poput povratka na staro: “That is a cottage industry, not a production line”.
  4. Wishbox – platforma koja nudi općeniti upgrade samog iskustva gosta pri prijavi i boravku – online check-in, prodaju dodatnih usluga, aplikaciju za gosta te skeniranje dokumenata.
  5. Zeevou –  platforma koja automatizira ugostiteljsko (domaćinsko) poslovanje – i to sve, od marketinga, rezervacija do operativnog posla. I to sve u svrhu očuvanja direktnog kanala! Impresivno.
zeevou.com

 

 

Kad svijet nekretnina, postane krevetnina

Pored rješenja i noviteta koja su se predstavila na konferenciji, nekad je najzanimljivija podloga ponude tolikog spektra usluga današnjeg kratkoročnog najma.

S obzirom da se radi o tvrtkama specijaliziranima za tržišta prilično drukčija od nešega, bitna je informacija do koje sam došla u razgovoru na štandu jedne od ovih tvrtki: 90% nekretnina za kratki najam u Londonu je u rukama tvrtki. Samim time, možemo lakše shvatiti čemu toliki razvoj support usluga. Rentapreneur ili property manager je pravo zanimanje i u duhu ovog sve više razvijajućeg svijeta, mijenja se kao i tržišta, kretanja i ostali uvjeti poslovanja i života koji čine turizam toliko zanimljivim i dinamičnim. Isto tako, ova nekretninska pozadina, koja upućuje da je niz tvrtki za svojim okruglim stolom stanove osim na prodaju odlučila komercijalizirati turistički govori samo o tome kako i tko zna kako  veliki igrači prepoznaju potencijal koji počiva na valu post-airbnb revolucije i koja izgleda ipak nastavlja rasti. Tako je od običnih nekretnina, došla na temu krevetnina.

 

Konačno nadohvat ruke događaj ukorak s vremenom i svijetom

Dojmovi s konferencije HOST su bili zbilja inspirativni, informativni i što je najvažnije, zbilja sam osjećala da sam na pravom mjestu za doznati novitete u ovom poslu, a i čuti nagovještaje onih koji tek dolaze. Neka tehnološka rješenja nisam mogla popratiti, neke IT fraze ulaze u svoju usku nišu. I kod regulativa nisam previše posvetila vremena jer iz našeg kuta gledanja, skoro ništa nije primjenjivo niti važeće. Ali zato, u onom opipljivom dijelu, kanalima prodaje, dizanju i održavanju svog direktnog kanala koje oboje postaje moguće vlastitom izobrazbom, trudom, ali i odabirom platformi usluga koje nam to omogućavaju, sam uvidjela koliko ova rješenja jure u budućnost.

Domaćin je romantična teza koja drži vodu i našem poslu u Hrvatskoj daje prepoznatljivost, ali za opstanak će vjerojatno s vremenom postati bitno koliko smo ukorak sa svijetom. Stoga, HOST 2020 je preporuka za svakoga tko može odvojiti dva dana za put u London, sam ulaz na konferenciju je besplatan. Aplikacija konferencije omogućuje i da održite sastanak s nekim iz tvrtke ili rješenja koje vas eventualno interesira, što je nevjerojatno olakšano spram tradicionalnih sajmenih praksi. Tko zna, možda se sljedeće godine budu čuli i neki hrvatski govornici.

 

Konferencija Host 2020
Najava konferencija za 2020.

 

Ovdje pročitajte prvi dio izvještaja HOST LONDON 1. dio – U početku bijaše Airbnb

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.