HOST 2019 London
1.dio

London tradicionalno početkom studenog svake godine postaje domaćinom svih turističkih profesionalaca svijeta na WTM sajmu – World Trade Market. Tijekom svojih ranih godina rada u domaćoj turističkoj agenciji sam također odlazila u London tijekom ovih datuma.

Međutim, ove godine, iako dugo već ne idem na WTM, ali ga se rado prisjećam, pažnju mi je zaokupila informacija da nepunih tjedan dana ranije, također u Londonu, se održava nešto puno specifičnije nego WTM – HOST 2019.

Kako sama riječ kaže, DOMAĆIN 2019 je susret usmjeren na sve one koji posjeduju ili vode najam nekretnina za kratkoročni najam. Ova kombinacija networkinga, nekoliko simultanih konferencija te izložbenog prostora se pokazalo kao dobitna kombinacija za dvodnevni posjet Londonu.

Sve dojmove i smjernice koje su mi se pokazala kao bitnima i osvježavajućima ne mogu koncipirati u jedan članak, stoga sam se odlučila za nekoliko nastavaka. Stoga u svom prvom nastavku moram početi iz početka. A u slučaju bavljenja “privatnim smještajem” u svjetskom kontekstu – u početku bijaše AIRBNB.

Airbnb
Izložbeni štand Airbnba na konferenciji HOST 2019 u Londonu

 

U početku bijaše Airbnb

Airbnb je pojam koji je skoro pa izgubio vlastito ime, tj. koji ga je nadrastao. To nije kanal prodaje, to nije smještajna kompanija. Airbnb je nešto više i šire. Kao što guglamo neki pojam, a ne pretražujemo, tako iznajmljujemo airbnb, a ne stan, sobu ili apartman. Tako nešto je i kod nas jako dobro poznato, ali do koje je mjere ukorijenjeno van naših granica, pogotovo na zapadu, postaje očito tek prilikom susreta ovakve vrste. Airbnb je sinonim za cijelu rental industriju, ako se može ikako kraće sažeti doseg takve jedne moćne tvrtke, pa i koncepta koji je osvojio cijeli svijet.

Skoro sve priče ispričane na ovoj konferenciji ili susretu počinju s nekim spomenom airbnb-a – ili kao prekretnice u njihovom dotadašnjem poslovanju, ili u smislu opće podloge iz koje se iznjedrio čitav niz drugih servisa ili tvrtki. Doslovno, ove novoosnovane tvrtke i startupovi temelje svoje postojanje na airbnbu. Poveznica je tako jaka, da se imena i branding ovih tvrtki veže uz airbnb dijelovima riječi air i bnb. Pa tako danas možete pronaći tvrtke poput Taxbnb, airlinen, Fairbnb, Air Peace of Mind, Runbnb, AirDNA, Airtots te mnogi drugi.

najam posteljine, ručnika i opreme za vaš airbnb

Kako je Airbnb uzdrmao hotele i poreznike

Airbnb je fascinantan jer je dobro razvijeni hotelski svijet uzdrmao i znatno počeo narušavati hotelski koncept. Iz naše perspektive gdje je vrlo često hotel sinonim za jadranskih 7 dana, vani gdje je hotel alfa i omega kretanja i putovanja, te standardizirane usluge, airbnb jest bio svojevrstan šok. To se mora priznati. Mislim da se od ovog šoka mnoge hotelske kuće i njihovi manageri ne mogu oporaviti. Slično priča ide i s tradicionalnim turoperatorima koji se teško navikavaju na online sistem razmišljanja i prodaje kakav je danas, pa nerijetko još ima slučajeva koji bankrotiraju na veliko, poput moćnog Thomas Cooka.

Ono u čemu je airbnb također uzdrmao svijet je možda i još snažnije od hotelske konkurencije, a to je regulativa. Naizgled odjednom se niz zemalja, gradova, županija našlo u čudu kako regulirati (i nešto naplatiti od njih) broj gostiju koji zalaze i u najzabačenije smještaje u rezidencijalnim i turističkim dijelovima njihovih naselja. Stoga je airbnb i ponajviše u vijestima, svojim nekoć inovativnim konceptom, pionirom sharing economy, je unio nemir u ustaljene modele života odvojenog od turista. Međutim, zajedno s mnogim problemima koje danas ti turisti donose lokalnoj zajednici, znamo da donose dobit, razmjenu, priliku za dodatnu zaradu, ponudu i slično. Ovim temama je bio posvećen cijeli jedan odjel konferencije – porezi, regulativa i financije.

 

HOST 2020

Host 2019 London se održavao ovog 31. listopada i 1. studenog po prvi puta. Iako na svjetskoj razini već neko vrijeme postoji konferencija VRMA (Vacation Rental Management Association) koja je nedavno održana u New Orleansu, HOST se specifično obraća “novopečenim domaćinima, superhostima, vlasnicima Bed & Breakfasta, hotelskih lanaca, vlasnicima dvoraca i svima između.” (Citat Facebook posta od 28.10.).

HOST London
Objava na Facebooku: Host 2019 London

HOST 2020 je već najavljen i dijelom isplaniran kao trodnevni događaj: 4. studenoga 2020. se održava strateški summit, a 5. i 6. studenoga je izložbeno konferencijski dio događanja poput ovoga koji je uspješno lansiran ove godine. Koga zanima, sasvim zgodan datum za posjetiti London, vrevu zbivanja svih vrsta te saznati sve najnovije što nam se nudi kroz niz usluga i rješenja dedicirano osmišljenih za vođenje svog ili tuđeg airbnb-a. Pardon! Smještaja.

 

A koja su to sve rješenja, pročitajte u sljedećem nastavku.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.