Zavjese u apartmanima – prilika za stvaranje prostora s “dušom”

Zavjese

U trenutno doba uznapredovale konkurencije u ponudi privatnog smještaja, nije za začuditi se što mali iznajmljivač može osjećati nemoć u utakmici s velikim ulagačima koji su ušli u ovaj posao projektno, te uložili velika sredstva u pokretanje uspješnog bivšeg zimmer-frei programa.

Upravo zato u ovom postu obrađujem jednu slađušnu tema uređenja prostora zavjesama. To je to – vaš mali zahvat za puni dojam, ili jednostavnije rečeno: velika promjena za malo novaca.

Neki bi možda htjeli bolju argumentaciju ovoga “malo novaca” jer prave, salonski šivane zavjese mogu prerasti u pravu investiciju. Međutim, ako ste malkice spretni u rubljenju materijala, te imate oko za materijal tj. strpljenja da ga nađete, ovaj mali projekt preuređenja može donijeti jako dobre rezultate.

Najbolje se služiti praksom. Na primjer, dok razgovarate s potencijalnim gostom na telefon, ukoliko ne znate o kojem apartmanu točno govori za svoj boravak, samo se poslužite bojom zavjesa. One diktiraju ukupni dojam odnosa boja u prostoru i što je skoro najvažnije u prodajnom smislu, daju odličnu podlogu za izradu upečatljivih fotografija.

Mala priča o žutim zavjesama Sunčanih apartmana

Zavjese u apartmanima
Odabir zavjesa u apartmanima

Kad je moja obitelj odlučila zamijeniti podstanarski najam za dnevni turistički, bacili smo se brzinski u prenamjenu i uređivanje dotada prilično jednostavnog prostora. Nije nam bilo do investicija u zavjese pored toga što mijenjamo skoro cijeli namještaj, tako da je moja mama izvukla iz zalihe jednostavne žute zavjese koje su se eto slučajno poklopile sa željenim motivom “sunca”. Bile su to zavjese kupljene čak 80ih godina, i tada su bile revolucionarne s obzirom da je cijeli svijet imao iste motiva čipke. Odlučili smo ih privremeno objesiti do neke bolje prilike kad ćemo kupiti neke “prave”.
Dan danas ove zavjese vise u našem apartmanu, nakon 7 punih godina, i ne namjeravamo ih skidati. Ispostavilo se da gledajući kroz objektiv fotoaparata, ova upečatljiva boja doslovno našim gostima najbolje ostaje u sjećanju, pa tako i nakon puno vremena od zadnjeg boravka, gosti se referiraju da hoće baš taj isti apartman, sa žutim zavjesama. Zašto bismo to ugrožavali?

Zavjese mogu prenijeti dušu prostora na fotografije

Treba imati malo hrabrosti odabrati nešto s “identitetom”. Treba svakako pokušati. Postoje neka pravila o bojama, ali ne treba biti predetaljan. Čak i ako odstupite od nekih pravila (npr. svijetlo i tamno, kontrasti, veličina uzorka itd.), zapamtite da gradite prepoznatljivost, a ne da samo popunjavate prostor.Još su uvijek vrlo česte slike naših apartmana bez ikakvih zavjesa. Praktično gledajući, morate gostu dati priliku da se ogradi zavjesom, ili da zamrači prostoriju. Hoće li to možda biti paneli, duple zavjese, ili unutarnje rolete, je manje bitno. Činjenica je da u izboru tkanina postoji najviše opcija, a i varijacija u cijeni. Stoga, ukoliko želite se dalje kreativno poigrati te učiniti prostor ugodnijim, najbolje je pozabaviti se zavjesama.

Zavjese su često tek početak

Zavjese često u uređenju dođu tek u zadnjoj fazi. Međutim, puno je praktičnije misliti na njih od početka. Možda baš pri biranju namještaja pronađete adekvatnu nadopunu određenim uzorkom zavjesa. Nadalje se uređenje može nastaviti tepisima, bojom zida, odabirom prekrivača za krevete i ostalim ukrasnim detaljima.

Kako odabrati zavjese?

odjela tkanina

  1. Imajte na umu boju zida i tapeta ukoliko ih imate ili tek namjeravate staviti
  2. Mislite na ukupnu osvjetljenost prostorije, jer time određujete debljinu materijala
  3. Nit vodilju možete pronaći i u tonu namještaja, ali i željenom imenu tj. brandingu svog objekta
  4. Mislite kako odabrana tkanina može izgledati na fotografijama. Danas su fotografije vaš najjači alat u prodaji. Izbjegavajte sumorne boje, radije se odvažite za veselije tonove, i oku ugodne kontraste
  5. Mislite na vrstu karniša i potrebu duplih tanjih i dekor zavjesa, ili jednostrukih.
  6. Ne moraju zavjese uvijek biti velike zidne, mogu biti jednostavne i dodane samo na krilo prozora. Tu se već možete slatko poigrati s uzorkom, pogotovo ako se radi o malenim prozorima, poput kuhinjskih.
  7. Ne zamišljajte unaprijed tkaninu, potražite više odgovarajućih uzoraka na odjelu tkanina i razmotrite nekoliko opcija imajući na umu atmosferu i prirodu vašeg prostora.materijali

Zavjese nisu samo za prozore

Zavjese ne služe samo za prozore. One često mogu imati vrlo dobru ulogu odjeljivanja prostora, ili čiste dekoracije. Ukoliko imate prazan zid, možda je dobra ideja instalirati sliku ili ogledalo koje može “glumiti” prozor, te sve uokviriti upravo zavjesama.

Odjeljivanje prostora zavjesama

Zavjese umjesto vrata ormara

Zavjese kao dopuna ulaznim vratima

Dekorativne zavjese

Zavjese kao dekoracija zida

Vanjske zavjese

Danas se često “lounge” ugođaj povezuje s baldahinima i laganim povjetarcem koji leluja zavjese pojedinih separea na plažama, ili i kao dio vanjskog uređenja kuća za odmor. To i jest jednostavan, ali odličan detalj kako upotpuniti prostor, ali što je još važnije – prenijeti osjećaj hlada, osvježenja i tako omiljene ljetne lijenosti našim potencijalnim gostima putem slike. A slika bi ga trebala dovesti nama.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.