Zagorski bregi – izvrsna odmorišna destinacija u buđenju

Zagorje

Uobičajena asocijacija na odmor pa skoro oduvijek u Hrvatskoj bio odlazak na more. S tim stavom je posljedično i nastala ogromna disproporcija turistički razvijene obale spram turistički nerazvijenog kontinenta. Naše vlastite navike su postavile temelj turizma kakvog poznajemo danas, gdje se 92,5 % turističkih kapaciteta smješteno na obalnom području, a tek ostalih 7,5% na kontinentu, čemu kad oduzmemo Plitvice i Zagreb dobivamo jednu poveću mrvicu

 

Zagorje
Izvor: Visit Zagorje, Julien Duval

 

Dugoočekivani zamah kontinentalnog turizma

Međutim, okolnosti koje su na različitim planovima počele djelovati na nas kao potrošače, promatrače, pa u konačnici i male privatne investitore, u zadnje vrijeme pokazuju da ideja kontinentalnog turizma konačno ima priliku za konkretniji zamah. Visoke cijene boravka na moru, kao i sve više cijene kvadrata za one koji žele kupiti vlastiti nekretninu za odmor, ili za bavljenje najmom, su mnoge prisilile da razmisle dvaput prije nego donesu odluku o kupnji vlastite nekretnine – vikendice.

Stoga, ne čudi informacija o rastućoj potražnji vikend kuća za odmor konkretno u Hrvatskom zagorju. Osim potražnje na nekretninskom planu, povećana je i potražnja za smještajnim kapacitetima onih osoba koje svoj odmor odlučuju provesti ovdje umjesto na sada već preskupom moru.

 

Prednosti Hrvatskog zagorja

Regija Hrvatskog zagorja zahvaća u potpunosti Krapinsko-zagorsku županiju, te manjim dijelom Zagrebačku i Varaždinsku. To je poprilično širok prostor, zanimljivog položaja na samom sjeveru Hrvatske. Karakteristični brežuljci, dvorci, dobra hrana, obilje vode, nekoliko vrlo dobrih kupališnih destinacija – termi, odlična povezanost, blizina glavnog grada… ovo su samo neki od faktora koji vrlo povoljno utječu na to da ova regija bude prepoznata kao idealnom destinacijom za odmor.

Dvorac TrakošćanIzvor: Unsplash.com

Uvijek je Zagorje bilo atraktivna izletnička destinacija, što je pogotovo bilo povezano s blizinom Zagreba. Promjena na planu duljeg boravka u vidu odmora dolazi već neko vrijeme, međutim posebno je osjetna rastuća potražnja za nekretninama u zadnje vrijeme. Neki kupci ovdje planiraju investirati svoja sredstva te planirati mirovinu ukoliko rade u inozemstvu. Navraćaju mnogi zainteresirani bez ikakvih prethodnih veza s ovim krajem, bilo rodbinskih ili poslovnih. Dok je tipično hrvatsko selo uvijek patilo od depopulacije, te napuštenih kuća i imanja, baš to postaje sada ovdje jako zanimljivo.

 

Zagorje
Izvor: visitzagorje.hr, Julien Duval

Prilika za umjerenost i održivost

Stoga, ukoliko ste u procesu donošenja odluka o kupnji nekretnine, za sebe ili za najam, a zatečeni ste umanjenom kupovnom moći proisteklom iz globalnih kretanja kojima svjedočimo još od pandemije, nije na odmet uzeti u obzir Zagorje kao mjesto gdje možete na neinvazivan način se stopiti s malim šarmantnim mjestašcima, obogatiti svoju budućnost, kao i budućnost tog mjesta, te sebi organizirati lijepo mjesto za istinski odmor ili pokrenuti vlastiti turistički projekt po mjeri čovjeka, upravo tako kakvo je i Zagorje po sebi – umjereno, privlačno i bajkovito. Umjerenost i raspršenost je ono što upravo treba i sam održivi turizam u svojoj strategiji, ali i konkretno na terenu.

Za dodatne informacije i savjete u vezi razvoja svoje turističke priče i projekta obratite mi se slobodno OVDJE.

Kuća u Zagorju
Izvor: visitzagorje.hr, Julien Duval

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.