Što je GSTC te kako položiti ispit o održivom turizmu

GSTC-Sustainable-Tourism-Training-Online-Course-2019

GSTC je kratica koja stoji za Global Sustainable Tourism Council ili u prijevodu Globalno vijeće za održivi turizam. Ovo je tijelo koje akreditira druga tijela koja potom mogu certificirati različite tvrtke i destinacije. Samo vijeće ne certificira direktno niti tvrtke niti destinacije, već je okvirno nadležno, globalno usvojeno tijelo koje pušta u rad, ili priznaje metodologiju i rad određenih drugih udruga i organizacija.

 

Kako vijeće djeluje

Tako primjerice, Eco Schools je najveći globalni program za škole u održivom razvoju, poznat i raširen među hrvatskim školama, ali i vrtićima. Uloga GSTC je da akreditira uvjete koje Eco Schools propisuje za škole. Iako škole nisu direktno u turizmu, u održivom razvoju su nezamjenjive. Još jedan bitan, i turizmu bliži primjer je oznaka Green Destinations koju kod nas ponosno nosi Mali Lošinj. Upravo su na Lošnju (i u Zagrebu) održani nedavno dani Green Destinations-a, iznimno sadržajan i zanimljiv događaj za naš turizam, a pogotovo u sferi globalno prepoznatih urgentnih pitanja poput zagađenja okoliša, globalnog zatopljavanja, pitanja obnovljivih izvora, masovnog turizma kao generatora mnogih problema s okolišem, lokalnom zajednicom i s drugih aspekata.

 

 

GSTC Online trening

Iz vlastite želje za aktualnim saznanjima na području održivog turizma i još važnije, kako planirati i živjeti s turizmom u budućnosti, upisala sam ovo ljeto online trening GSTC-a. Trening se provodi kroz četiri tjedna, sadrži pisane i video materijale, webinare, grupni rad, domaće zadatke koji se odnose na stvarni case study te finalno potvrdu o pohađanju te ispit ukoliko to želite. Ja sam cijeli proces prošla i mogu reći da mi je ova tema približila ne samo teoriju održivog razvoja kojoj se nisam nikad akademski posvetila, nego mi je približila i stvarno stanje kroz niz primjera iz cijelog svijeta.

Bilo da vodite ili ste zaposleni u turističkoj agenciji, turoperatoru, smještajnom objektu, i želite saznati kako akreditirati svoju tvrtku za turizam današnjice i sutrašnjice, onda je ovo prvi korak za taj proces. Isto tako, ukoliko vodite ured ili radite u jednoj od turističkih zajednica, osim što možete učiti na primjeru Malog Lošinja, ovaj trening je obvezan dio da svoju destinaciju dignete na nivo koji nas svakako čeka.

Sve dostupne datume i detalje treninga možete pronaći na stranici https://www.gstcouncil.org/topics/upcoming-trainings/.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.