Post Covid gostu ne treba krevet, nego ozdravljenje

Postkorona turizam

Puno se govori o korona sadašnjosti, ali još više o post-korona budućnosti. Korona je toliko toga oduzela iz naših života, ali je isto bacila svjetlo na neke nove prioritete. Mnogi od nas su bili prisiljeni zarotirati svoje stajalište i unijeti, ili barem isplanirati, promjene u svom životu, poslu i načinu razmišljanja. To je bio izazov za sebe, ali je kao pojava vrlo dobrodošla.

Ovim člankom pokušat ću sagledati koje stajalište je prikladno zauzeti da bismo se mogli okrenuti sutrašnjem post-korona putniku.

 

Post korona putnik
Post korona putnik; Anna ShvetsPexels

 

Korona vrijeme je dobro iskoristiti za analizu

Moguće je da još sjedimo pod restrikcijama kretanja i druženja. Ukoliko se bavite turizmom, pogotovo ako to uključuje smještaj, vjerojatno nemate trenutno puno posla. Stoga, idealno je doba za provesti analizu svog poslovanja. Kako smo organizirani, koje usluge nudimo, kako nam izgleda prostor i konačno, koji je profil gostiju koji inače bira naš smještaj. Ukoliko prihvatimo da su svi ovi čimbenici podložni preispitivanju, onda možete provesti jedno intenzivno “brainstormanje” (od engl. brainstorming – spontano iznošenje novih ideja).

 

Odmor
Trenutak odmora; Julia VolkPexels

 

Za početak, postavimo nekoliko jednostavnih pitanja: je li moj posao bio isključivo vezan za more i sunce, posebna događanja, mlade putnike ili je možda bio samo ruralni odmor? Sve ovo još uvijek zvuči prihvatljivo, ali također i preopćenito, pa čak i nezanimljivo. Čak i prije koronavirusa, klijenti su tražili više od ovih kategorija. Većina putnika koji se odvaže nanova putovati nakon pandemije će očekivati promjenu u mjestima koja posjete. Ovo stoji kako za destinacije, tako i za objekte koji u njima posluju.

Opustanje
Obiteljsko opuštanje, The Lazy Artist GalleryPexels


Jedna moja klijentica je nedavno dobro zaključila: svi imaju krevet, to nije ništa posebno.
Međutim, što gostu nudimo kad se probudi?

 

 

Priprema za post-korona putnika

Jeste li se često susreli s pitanjem tko su vaši uobičajeni gosti? Jesu li to bili ljudi kojima je bitan samo odmor na plaži tijekom godišnjeg odmora, obitelji, umirovljenici ili parovi? Razmislite o svom uobičajenom gostu. Što li upravo sada radi, kako provodi svoje vrijeme? Mislite li da bi se opet rado vratio baš u vaš smještaj, isti onaj u kojem je bio zadnji put, nepromijenjen, dok je on sam tijekom ovog nevjerojatnog razdoblja prošao kroz svojevrstnu katarzu? Nekako je to teško vjerovati. Promjena na razini svake osobe predvodi promjenu i u svim drugim mjestima i događanjima u kojima su ranije sudjelovali.

 

Joga
Joga u vrtu, YanPexels

 

Danas, promijenjenoj osobi tj. sutrašnjem putniku, je iznimno bitno zdravlje i standard kvalitete. Zahtijeva jasne i točne informacije prije svog dolaska, mnoge od njih nisu uključene u uobičajene podatke koje možemo obično iščitati tijekom rezervacije na nekom od masovnih portala. Vjerojatno neće htjeti imati pretjeran fizički kontakt s vama kao domaćinom, ali će htjeti da ste mu pri ruci za podršku tijekom boravka. Trebat će im informacije kuda se kretati (ovisno o kojoj vrsti objekta se radi), a dobro će doći da podijelite, pogotovo eksterijer i lobby u zasebne prostore poput separea.

 

Separe za odmor
Separe za odmor; Photo by Engin AkyurtPexels

 

Zgodna je idejan označiti neke posebne kutke za opuštanje, poput mindfulness kutka tj. zen zone. Možda zvuči pretjerano, ali putniku koji dolazi će trebati ozdravljenje nakon svega što je proživio kroz pandemiju. To će biti dugotrajan proces, i te potrebe će se vjerojatno pretvoriti u redevnu mentalnu higijenu i rehabilitaciju. Enormna količina stresa, nesigurnosti, straha i naglih prilagodbi će ostaviti traga na ljudskoj psihi. Kako se još ovome ne nazire kraj (članak pišem nakon razornih potresa u Petrinji), niti razmjer tih posljedica ne možemo predvidjeti. Međutim, sigurno je to da s ovakvim koracima i razmišljanjem nećete pogriješiti.

 

Vrtno slikanje
Opuštajuće aktivnosti poput art radionica su odlična ideja; Jadson ThomasPexels

 

Gosti će trebati i dašak motivacije, nečeg dobrog i svježeg. Nove rute, novi prijedlozi, pa čak i nova jela imaju u tome svemu svoje mjesto. Kreirajte te ponude odmah sada. Što su nekoć bile grupne posjete, sada u suradnji s lokalnim pružateljima osmislite individualne programe, i neka budu što fleksibilniji. Bilo koje restrikcije, pravila, suvišno kompliciranje izvođenja usluge su nepoželjni koliko god to operativa dopušta.

Vjerujem da je čovjekovoj psihi bilo previše životnih restrikcija da bi sada za nešto što spada u rekreaciju shvaćali preozbiljno.

 

Kutak za osvježenje
Kutak za osvježenje; Maria OrlovaPexels

 

Posebno je važna kvaliteta provođenja slobodnog vremena. To već neko vrijeme ne podrazumijeva napakirani raspored od jutra do mraka, nego dobro osmišljeno vrijeme. Dosta je bilo istoga, sada je vrijeme za novine, i to one koje odgovaraju “zarotiranom stajalištu” s početka teksta. Bit će potrebno nahraniti dušu novom energijom, a to će svi potražiti van svojih domova kojih su se nagledali zadnje godine. Osvijestimo tu potrebu, pa će nam biti lakše se za to i pripremiti.

 

Rebranding je jedno od rješenja, međutim treba imati opravdanu podlogu

Kako provesti ove promjene u djelo? Još bitnije pitanje je kako će naš post covid putnik prepoznati da smo ih uveli u poslovanje? Najlakše bi bilo rebrandinrati se ukoliko ste objekt tog kalibra i strategije. Međutim, iza rebrandinga nešto mora stajati, promjena koju ste rebrandingom uveli. To je pogotovo jasno uslijed pandemije.

 

Lonjsko Polje
Lonjsko polje, gdje se čovjek i priroda odlično slažu; privatna arhiva

 

Razjasnilo se u zadnje vrijeme da je između ostalog, pojava koronavirusa posljedica čovjekovog djelovanja na planet (krčenje šuma, uznemirenje iskonske divljine i uništavanje bioraznolikosti). Kad imamo te podatke, i kad smo osjetili posljedice na svojoj koži, očekivat ćemo i mi i naši gosti da se nešto poduzme. Stoga, usmjeravanje svog poslovanja osim na odgovor na trenutne potrebe samog gosta je i u dugoročnijoj strategiji održivog razvoja.

 

Psihološka promjena će pokazati smjer budućnosti

Psihički učinci proživljene krize će predvoditi sutrašnju potražnju, općenito, a i u smislu potreba naših gostiju. Trebamo na umu imati koje je to promjene doživio naš gost, čega se boji, čemu teži i što mu je bitno. Važno je pokazati razumijevanje, ali i dokazati da se po bitnim pitanjima nešto i poduzelo.

Promjena koju ćete htjeti iznijeti i primijeniti, ali i uvesti u vlastiti život, je duboko promišljanje u vezi svojih procesa, svoje organizacije i prioriteta u poslovanju.

 

Psihička promjena
Učinci promjene koju upravo proživljavamo će se tek pokazati; CriativithyPexels

 

Istu ovu promjenu, kao individualci, smo proživjeli i mi sami. Upravo zbog toga možda nam je sada lakše nego ikada zamisliti se u cipelama svog gosta. Restrikcije i promijenjeni način života kojeg smo svjedočili kroz korona pandemiju su dovele do toga da su se mnoge klasne razlike smanjile, nestale su mnoge granice, i postalo je nevažno kako se zovemo, iz koje smo države i koji nam je stil života. Svi smo jednako morali sjediti doma, i tako odvojeni, možda smo se približili više nego ikad.

 

Naslovna fotografija: Michael BlockPexels

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.