Gost na zrnu graška – kako omogućiti gostu dobar san

gost na zrnu graska

Onaj odmor na koji putujemo svake večeri je u našem domu – to je naša spavaća soba. 8 sati svakog dana bismo trebali provesti upravo tu, u našem krevetu. Na pravom odmoru podrazumijevamo da to bude i duže. Stoga je bitno kakav je krevet, te opći uvjeti spavanja – pogotovo kad promijenimo mjesto boravka. Kako doskočiti različitim ukusima gostiju kad je u pitanju njegovo veličanstvo krevet, ili još teža postavka: dobar san. Pokušavam odgonetnuti ovu tajnu u ovom postu.

San kao svetinja

San i spavanje
Današnji čovjek pridaje više pažnje tome kako spava i koliko nego nekoć. Opći je trend očuvanja zdravlja, mira i energije, a jedna od najznačajnijih stavki je upravo san, njegova duljina i kvaliteta. Mi kao netko tko upravo prvenstveno nudi krevet ukoliko se bavimo najmom smještaja moramo to imati na umu. Star madrac, neudoban ili oštećen krevet se ne toleriraju. Ovdje nema štednje, treba učiniti što je u našoj moći da gost ima ako ne bolje iskustvo spavanja nego doma, onda bar da ne bude gore. Jer to se itekako pamti.

Pillow Menu

Pillow Menu
http://zamkovyi.com/news/hotel-news/pillow-menu.html

U području hotelijerstva i uopće smještaja se pridaje sve veća pažnja spavanju. Tako se nerijetko može i u običnim hotelima uz nadoplatu ili besplatno izabrati drukčiji jastuk, tzv. Menu jastuka, tj. “Pillow Menu”. Tijekom svog malog istraživanja nisam naišla niti na jedan menu s jastucima s manje od 5-6 vrsta. Nerijetko ih ima i 10. Ova tema je dovedena do savršenstva. Pogotovo u nekim destinacijama svijeta koje se bore za gosta upravo na polju sna i kvalitete spavanja. No, pillow menu je tek početak.

Izvrstan primjer prakse: Hotel The Benjamin, New York

Od mnoštva hotela koje sam pretražila, naišla sam na jednog zbilja vodećeg u ovom smislu: Hotel The Benjamin. Naime, 2013. godine ovaj povijesni njujorški hotel zapošljava dr. Rebeccu Robbins, stručnjakinju za spavanje s Cornell University-a. Ona preuzima preuređenje svih soba hotela, koje u sklopu programa #RestandRenew trebaju gostu omogućiti vrhunski san. Pretpostavka je da hotel većinom biraju poslovni ljudi kojima je san predispozicija za uspjeh. Stoga, osim posteljine, madraca, jastuka, oni idu nekoliko koraka dalje te imaju oformljen tim za spavanje, koji je tu da savjetuje goste i uvijek su dostupni kao redovna usluga hotela. Osim toga, nude meditacije na telefonu uz krevet. Tu je i usluga “drijemeža” prema kojem se soba pripremi i opremi sitnicama pogodnima za ugodnih nekoliko minuta odmora s buđenjem kako gost odredi. Dva videa niže najbolje govore o ovoj temi:

 

Jednostavni koraci kojima se mi možemo poslužiti

Soba

  1. Oku ugodno uređenje – potrudimo se tonovima zidova, zavjesa i namještaja da kreiramo ugodan prostor. Za eksperimente i jarke boje ostavite kuhinju.
  2. Reguliranje svjetla – prejako svjetlo, pogotovo ljetnim iznajmljivačima čini problem. Neka se soba može potpuno zamračiti, a isto tako za navečer su pogodne lampe s regulacijom svjetla.
  3. Ugodan miris – vrećica lavande je sitnica koju svatko može staviti u sobu. To je najmanje što možemo učiniti, a korak dalje su aroma lampice. Minimalan trošak, a možda će nekom gostu biti upravo to po čemu će vas se sjećati.
  4. Ugodni zvukovi – relaksacijska glazba je u širokoj upotrebi, a spojiti CD player pokraj kreveta za ugodniji san nije veliki zahvat
  5. Detalji: lijepo je ostaviti u apartmanu koju knjigu lagane literature, kao i čajeve – kamilicu, mentu, matičnjak. Onaj gost koji to primijeti, to će itekako cijeniti.

knjiga i caj u krevetu

Krevet

  1. Jastuci – Potrudimo se odabrati dobre jastuke. To ne mora biti na razini posebne investicije, znači srednji cjenovni razred, jer jastuci posebne cijene su također za posebne potrebe, koje mi ne možemo predvidjeti. Eventualno možemo za rezervu imati nekoliko jastuka od memorijske pjene, te o tome obavijestiti goste ukoliko žele da im ih zamijenimo. Isto tako, vrlo je pogodno imati dvije veličine jastuka na krevetu, pogotovo ako imamo na pameti odmaranje, i ljetno i zimsko.
  2. Madrac je široka priča. Naravno da nećemo potrošiti bogatstvo za nešto što bismo za 5 godina svakako morali promijeniti, međutim moramo imati na umu važnost udobnosti. Pokušajte odabrati srednju kategoriju, ni pretvrd niti premekan madrac. Ovdje nikad nismo sigurni kakvi su ukusi – osobno sam doživjela da za isti madrac gosti tvrde da je ili pretvrd ili premekan.
  3. Dizajn kreveta – osim vizualnoga krevet ima nekoliko stavki na koje možemo pripaziti. Vrlo lijepo djeluju pojastučena uzglavlja, mekša su i jastuci ne propadaju iza uzglavlja kao recimo na rešetkastim krevetima. Isto tako, rubne grede koje omeđuju madrac mogu biti odličnog dizajna, ali trebamo misliti na to da nisu pogodni za udaranje pri ulasku i izlasku iz kreveta. Trebamo pomisliti i na obitelji s djecom, da krevet koji biramo nema oštre kuteve i rubove.
  4. Posteljina – istina je da krep posteljina je nenadmašna u svojoj jednostavnosti održavanja, ali razmislimo ovisno o cijenama koje smo postavili, što je pravi izbor za gosta kojeg želimo privući. Isto tako, bitan je odabir pogodne posteljine ovisno jesmo li zimski ili isključivo ljetni domaćin.
Posteljina
Oku ugodne nijanse, dobri materijali – dugoročna isplativost za kvalitetan san

 

Što se traži i što čini konkurencija?

Online platforme poput expedia.com i booking.com također idu u detalje pri unosu podataka o smještaju u njihovom ekstranetu, tako da je to pokazatelj da se neke od ovih postavki i očekuju, a to nam je bitna smjernica i o potražnji gostiju kao i o tome kako se možemo boriti s konkurencijom.

Booking.com opcije jastuka
Booking.com opcije jastuka

 

Opcije posteljine
Opcije u vezi posteljine i kreveta pri unosu na expedia.com

 

Naspavan gost će podijeliti dobre dojmove

Može se činiti da tema sna, spavaće sobe i ugode koju možemo osigurati gostu za vrijeme spavanja nije toliko važna, međutim ovisno o tome kako je prošla noć, tako će naš gost provesti i dan i tako će krojiti svoje dojmove s putovanja i sjećanja, koja će vrlo brzo podijeliti sa svima koje zna – digitalno ili usmeno. Stoga je naša obaveza imati na umu spavanje gosta kao osnovu njegovog odmora, bilo da se radi o godišnjem odmoru, ili štoviše o kratkom boravku kad je isto jako važno da osoba predahne i osvježi se najbolje moguće.

Odmor
Dijeljenje sadržaja i dojmova s lica mjesta je osnovni content koja danas kruži od gostiju dok su na odmoru

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.