Brendirajte se, primajte direktni booking i preuzmite kontrolu.

Rovinj

Došlo nam je novo doba. Epidemija koronavirusa je poremetila turističku distribuciju, uzrokovala hitno stvaranje nove turističke ponude i presložila prioritete putovanja. U tome se svemu treba što prije snaći, i održati svoj posao.

Mnogi su se ove situacije prepali i zastali. To nije rješenje. Treba preuzeti situaciju u svoje ruke, i iz promjena iznaći svoje nove prilike. Imenovat ću samo neke od njih:

  • veliki online giganti koji su nam prosljeđivali veliki broj rezervacija su u financijskim problemima, i koliko god to bilo loše općenito, ova situacija otvara ogroman prostor za sve one koji nude svoj proizvod. Samo uz jednu promjenu: jedna ruka manje u preprodaji.

 

  • overtourism je naglo postao undertourism. Iako šokantno prazni Stradun i napušteni trgovi mogu izazivati strepnje i bojazan za budućnost, dogodila nam se pauza za preustroj. Smanjuje se pritisak nabijanja cijene, pretjerane mase posjetitelja, gradovi se na jedno ljeto vraćaju domaćinima. Ajmo od toga nešto napraviti. Imamo to u svojim rukama.

 

  • mijenjamo prioritete, od luksuza, ugode i nadogradnje ponude, vraćamo se osnovama: mir, opuštenost, čistoća, sigurnost. Jednostavnost nam se ušuljala kroz stražnja vrata, iskoristimo ono što je očigledno.

 

 

Napušteni Stradun je doživio ovog proljeća čak i košnju trave. Izvor: 24 sata

 

Osnovni koraci

Ukoliko ste iznajmljivač koji želi ustrojiti svoje ime, posao i stvarati zdravu bazu budućih rezervacija, a bez posredstva skupih posrednika, obratite se za pomoć u savjetovanju. Nekoliko osnovnih koraka je pred vama. Možda ste neke i započeli, ali novo doba, 2020. godina, donosi takve promjene koje morate uzeti u obzir u svim svojim narednim aktivnostima.

1. Ako vaš objekt nema ime, trebate ga odabrati.

Ako ste neodlučni, imate više opcija i niste sigurni koje odabrati i s kojeg gledišta, obratite se za stručno mišljenje.
Ukoliko imate ime, onda treba izraditi osnovni branding. Razmislite koje karakteristike vas najbolje opisuju i što je to što vam je blisko, drago i po čemu želite biti prepoznati (dobra lokacija, prostor, vaša srdačnost, obiteljska atmosfera, poseban vrt itd.)

2. Sljedeći korak je vlastita web stranica.

Danas su na tržistu razne opcije, od izrade u WordPressu, Wixu, pa do polugotovih rješenja, ili čak rješenja sve-u-jednom. Zatražite savjet i izračun izrade.
Ako ovo čitate i razmišljate o stranicu koju već imate, zapitajte se znate li točno što na njoj piše, kad je zadnji put osvježena, te tko vam je održava. Kad ste posljednji put dobili poruku preko svoje stranice?

3. Vaša stranici treba sadržavati direktni booking sustav.

Bez ovog koraka nema smisla imati vlastitu stranicu, a još je gore ako ona posjetitelja opet vodi na booking vašeg smještaja preko nekog od posrednika. Posjetitelj je na ovoj stranici zato što je htio doći do vlasnika, i želi tu rezervirati. To nam je najkvalitetniji promet, a upisavši ga u svoju bazu ćemo imati priliku kasnije saznati puno korisnih informacija (poput one kako je došao do nas i zašto).

4. Krenite u promociju.

Nakon što ste uspostavili svoje temelje (ime, adresu, ponudu), ima se smisla promovirati. Google Mape su skromni, ali neizostavni početak, a kasnije dolaze društvene mreže, promo oglasnici, članci, suradnje. Svaki share, svaki komentar i svaki check-in je vaše postignuće, vaš gost kojeg znate ili ćete tek upoznati. Cilj je ostvariti svoj vlastiti booking, ali prije toga treba kontinuirano ulagati u svoje ime i znanje. Društvene mreže su kanal kojim se širi samohvala, ali u poslovnom slučaju to je itekako korisno, i prisno prema korisnicima. Ne treba se ustručavati učiti i koristiti različite mreže.Ako ste u nedoumici koju mrežu odabrati, kako započeti rad na svom profilu, ili ga unaprijediti, obratite se za savjet. Nema iste formule za sve objekte niti sve slučajeve.

5. Lista gostiju je naša najvrednija baza podataka.

Možda je to svake godine jedan veliki išarani papir, ali svejedno ih sigurno čuvate. Ove godine odlučite to sistematizirati, prepisati, i unijeti u tablicu. Možda u tom procesu uočite nešto novo, neke promjene koje ste od količine posla zanemarili. Međutim, ova nas je kriza naučila da se razbudimo.

Lista gostiju.

Ukoliko želite izvući maksimum i snalazite se dobro u aplikacijama, odaberite neko rješenje za vođenje svoje baze. Ponude su brojne. Ukoliko zatrabate pomoć, obratite se za savjet. Bitno je dobro utemeljiti svoju bazu direktnih i svih drugih gostiju. Ovo je “bazen” koji će vam značiti puno za budući posao.

Dobra je ideja stalne goste ili one s kojima ste razvili prisan odnos kontaktirati i pitati kako se nose s krizom. Nije cilj booking niti nagovaranje, nego jedan ljudski znak dobre volje i brige. Ipak su se sjećanja na odmor proveden kod nas rasula diljem svijeta, a kako je sada svatko ugrožen na svoj način nije suvišno pružiti malo međusobne podrške.Ova komunikacije se pamti, i vrlo vjerojatno kad sve prođe, će vas se ti gosti opet sjetiti i možda odlučiti opet doći. Možda će svoju odluku prenijeti i na svoje poznanike. Imajte otvorenu komunikaciju i budite tu za sve nedoumice oko oporavka.

6. Stvarajte svoj sadržaj.

Sadržaj ili content nas napada sa svih strana. Svi ga spominju. Toliko formula uspjeha navodno ide putem sadržaja. A vi ste svoj započeli još na prvom koraku, odabirom imena, a time i teme, pa i usmjeravanjem na ono što je bitno kod vas doma, u vašem mjestu, ljeti, zimi. Stvar je u tome da pojedinačni sadržaj stvara opću sliku. Nije svejedno kako glasi početna rečenica svake vaše podstranice na webu, nije svejedno kako imenujete svoje fotografije. Ton kojim se obraćate svojim gostima putem stranice, profila na mrežama ili u prepiskama mailom treba biti ujednačen. Ležeran, profesionalan ili luckast – sve su to razlike koje vas opisuju. Stoga, za sadržaj treba koncentracije i planiranja.

Javite se za savjet i pomoć, naučite ovladati svojim imenom i zadržite pažnju svojih gostiju, pratitelja, fanova kroz sezone koje dolaze.

 

Zatražite uslugu pomoći i savjetovanja

Kroz prethodnih nekoliko koraka sam pokušala približiti put kojim svatko od nas može stati na svoje noge. Možda su nam velike agencije pomogle da krenemo kad smo bili na samom početku, ali ukoliko je iza nas nekoliko dobro odrađenih sezona, s pozitivnim općim dojmom naših gostiju, vjerujte sami sebi – vi to dobro radite. Sada se samo treba pobrinuti da se to i sazna.

Suživot kretanja i putovanja s koronavirusom će se uspostaviti. Bitno je da tada budemo spremni.

Osim toga, vjerujte da će sljedeći val gostiju koji se odluči za putovanja tražiti osobnu podršku vlasnika objekta, znajući da samo on/ona osobno mogu dati svoju preporuku i točnu informaciju s lica mjesta. Tu smo svi mi koji se bavimo ovim poslom direktno na lokaciji u ogromnoj prednosti spram bilo kojih većih umreženih sistema. Zato učinite se dostupnim, vidljivim i pouzdanim.

Obratite se za razgovor bez obaveze – zatražite ponudu za gore navedene faze ili korake koje mislite da vam nedostaju ili ih smatrate nedovršenima.


  Vlasnik smještaja/OPGAgencijaMediaTZDrugo

   

  Naslovna fotografija Erik-Jan Leusink Unsplash
  Fotografija bilježnice JESHOOTS.COM Unsplash
  Fotografija kape K I L I A N ? Unsplash

  Leave A Comment

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.