Želite direktne rezervacije? Google Maps je prvi korak

Google Maps apartmani u Zagrebu

Svaki početak je izazov, pa tako je i s početkom najma turističkog smještaja. U moru informacija i troškova, teško je razlučiti koliko čega treba platiti i ako da, kome i koliko? U onom trenutku kad se registrira novi iznajmljivač, njegovi kontakt podaci postaju dostupni putem baze turističke zajednice te tada postaju meta brojnih ponuda za usluge koje im eventualno mogu trebati. Najčešća je upravo usluga oglašavanja na pojedinim oglasnicima i katalozima. Ovdje samo jedan savjet – ne brinite, neće vas nikad kontaktirati ni njuskalo, ni airbnb, a niti apartmanija, da spomenemo samo neke uspješne kanale oglašavanja i prodaje.

opcije
Opcije na maps.google.com

Kako onda treba započeti novi iznajmljivač?

Odgovor je bliže nego što mislite. I ne košta ništa. Prvi korak je dakle Google karta i verificiranje svoje lokacije. Verifikacija označava da je osoba koja vodi objekt potvrdila postojanje svog objekta na spomenutoj adresi na koju je postavila “pin”. Ovo su jednostavni koraci koji omogućavaju povjerenje od strane potencijalnih gostiju i/ili prolaznika. Ispravno verificirana lokacija prikazuje i kontakt telefon, web adresu, foto galeriju koju može popuniti vlasnik.

 

Verifikacija lokacije
Prvi korak verifikacije. Iako ste unijeli svoj kontakt, može ga promijeniti bilo tko, a verifikacijom ćete zaštiti svoju lokaciju i kontrolirat ćete podatke vezane uz nju.

 

Verifikacijom štitite svoju lokaciju i kontrolirate podatke

Kao početnik, ne morate odmah imati svoju web stranici, a niti social profil. Poželjno jest, ali tek u koracima koji slijede nakon verifikacije lokacije na Google kartama. Kad sam planirala sljedeći post, nisam uopće razmišljala da je potrebno posebnu pažnju posvetiti Google Maps. Nekako sam mislila da se podrazumijeva da će se svatko označiti na karti. Međutim, nedavno me je prijateljica koja putuje u Zagreb zamolila da joj predložim nekoliko smještaja u okolici bolnice Suvag, jer poznajem grad, a i lakše ću pronaći direktne kontakte nego da rezervira preko bookinga. Tada sam tek uočila nevjerojatnu istinu: većina apartmana je označena, međutim većina niti ima dostupan kontakt, a još manje verificiranu adresu. Rezultat pretrage je bio da se većinu smještaja ne može kontaktirati direktno. Istina je da bookingu plaćamo puno, te onda još plaćamo PDV na proviziju, ali zar onda to nije motivacija da se pokušamo sami progurati, pa bar tim jednostavnim korakom verifikacije na kartama?

verifikacija
Opcije pri verifikaciji i jasan pregled prednosti

 

Malo istraživanje: Zadar, Osijek, Zagreb i Dubrovnik

Zainteresirala sam se za ove podatke, pa sam provela maleno individualno istraživanje. Još sam mogla vjerovati da je moja prva analiza čista slučajnost. Odabrala sam stoga po 20 smještaja u Zagrebu (promijenila sam dio grada, sad sam se fokusirala na Maksimirsku cestu), Zadru, Osijeku i Dubrovniku. Podaci su dokazali moju bojazana da nakon toliko godina turizma u novom digitalnom dobu puno vlasnika smještaja ne poduzima ništa doli registracije na osnovna dva globalna booking sajta, ako i toliko. Kako onda da dođemo do gostiju?

Rezultati su pokazali sljedeće:

  • U Zadru od 20 smještaja punu verifikaciju ima samo 1 smještajni objekt, a dva imaju podatke, ali lokacija je neverificirana.
  • U Zagrebu (područje Maksimirska i Kvatrić) od 20 smještaja punu verifikaciju ima 14 smještajnih objekata, 2 nemaju nikakve podatke, a ostala 4 imaju br. telefona, ali lokacija je neverificirana. Ovdje moram napomenuti da svi hosteli imaju sve posloženo, pretraga se odnosi samo na privatne apartmane i sobe.
  • U Osijeku od 15 smještaja punu verifikaciju ima 10 smještajnih objekata, dva nemaju ništa, te tri imaju kontakt podatke, ali lokacija je neverificirana.
  • U Dubrovniku od 20 smještaja (Stari Grad) punu verifikaciju imaju samo 3 smještajna objekta (od kojih je za dva to napravila agencija direct-booker), 15 ih ima naveden broj telefona, ali bez verifikacije. Ovo je dosta začuđujuće s obzirom da je Stari Grad vjerojatno turistički najfrekventiniji djelić cijele Hrvatske, te bi se pretpostavljalo da je ovdje naprednija praksa. Naišla sam i na dva apartmana koji nemaju niti kontakt podatke, pa tako ni verifikaciju.

Kratak zaključak bi bio da još uvijek većina iznajmljivača ne vlada osnovnom praksom koja im može dovesti direktnog gosta, pa time i veću dobit. Ima puno prostora za napredak, kako u svemu, tako i u ovim najosnovnijim strateškim prodajnim pitanjima.

Direktni klijenti

 

Dodatni plus Google Maps: doprinos zajednice u obliku komentara i slika

Dosad sam navela osnovno što vlasnik može iskoristiti od Google karata. Međutim, tu je i klijent, posjetitelj ili gost koji može doprinijeti svakoj lokaciji na Google Maps, bilo putem postavljanja svojih vlastitih fotografija s lica mjesta, ili putem ocjenjivanja mjesta. Ocjene ili “reviews” su jako važan element kojeg se možemo pribojavati, ali isto tako pokazuju da je mjesto živo, da ima posla i da u konačnici ima određen broj direktnih klijenata. Ovo je za restorane od neupitne važnosti, ali i za smještaje također.

Google Reviews

Nebrojene integracije Google Maps – mashups

Google karte nisu samo karte. Ovim želim istaknuti da su karte jedan od najintegriranijih elemenata u digitalnom svijetu. Tzv. Mashups su nepresušan izvor aplikacija kojima su karte često podloga za ostale aktivnosti. Neki od primjera, ne samo za turističku branšu, uključuju TripAdvisor, LetGo, Booking.com, GPS sisteme na bazi Google Maps i mnoge druge.

LetGo mashup
Princip rada aplikacije LetGo – izvor www.letgo.hr

Google mapa je nezaobilazan alat u svakom poslu, a u turizmu, gdje je restoran, smještaj ili atrakcija vezana za egzaktnu lokaciju, karte su život ili smrt nekog posla. Stoga, treba ih iskoristiti i držati pod kontrolom za svoju dobrobit, a to samo možemo ukoliko se pravilno registriramo i verificiramo svoju lokaciju. Koji je vaš sljedeći korak? Ukoliko trebate pomoć, slobodno mi se obratite na KONTAKT.

 

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.