Američki modeli malih smještaja

bungalov

Slobodno se može reći da je Airbnb ujedinio privatne iznajmljivače, domaćine ili vlasnike smještaja za najam diljem svijeta. Ako si na Airbnb, onda govoriš tim jezikom. Takav sam osjećaj upravo dobila nedavno za vrijeme posjete Sjeverno-američkom kontinentu. Na pitanje čime se bavim, nisam morala dugo govoriti, naišla sam nasumce na lokalnu iznajmljivačicu koja se ozarila na spomen revolucionarnog Airbnb. Prije 20 godina bi se trebalo potanko objašnjavati osobama iz inozemstva što i kako izgleda točno naš model najma privatnom smještaja, ljetne sezone itd. Sad je to jasnije, a samim time smo došli pod jedno povećalo kojem se možda naša branša nekoć nije nadala. Sad nas konačno uspoređuju, i to s cijelim svijetom. Jesmo li na to spremni i želimo li mi upoznati njih?

Put napretka – raznovrsnost

S obzirom da Hrvatska ima bitnu poziciju na europskoj karti turizma, te bilježi samo porast već nekoliko sezona, sad već rekordnih, razvija se plodno tlo za raznovrsnost i konstantno podizanje kvalitete usluge. Upravo ta raznovrsnost je naš ključ daljnjeg širenja. Već dugo pojam “apartmanizacija” izaziva negativne konotacije. Upravo sama gradnja “ispraznih” kapaciteta ne podliježe poticajima i prijavama na natječaje za sredstva. Ne, živimo u eri projekata, pogotovo otkad smo službeno i dio EU. Stoga, vrijedi zaviriti i preko naših granica i vidjeti koji to modeli uspješno opstaju na stranim tržištima otkuda uostalom i dolaze naši gosti. Ovdje ne mislim na kopiranje modela smještaja koji su se razvili u skladu s načinom života neke druge zemlje. Međutim, sam management smještaja, marketing i razvoj je vrlo korisno upoznati.

Američki modeli

U SAD-u se može pronaći sve i svašta. Ono što nije prepoznato i nema dobar business plan, propada jako brzo. Međutim, vještina efikasnosti vođenja posla je na pojedinim uspješnim primjerima dovedena do savršenstva. Nekoliko najraširenijih modela:

Moteli – motel je jedna odlična kombinacija brzine, usluge i jednostavnosti. Ime se može primijeniti i dalje od smisla “motor hotel” nastao u zemlji gdje putovati osobnim automobilom danima nije neuobičajeno, i gdje je parking pogodnost o kojoj se ne raspravlja. Zanimljivo je popratiti kako se ova grana turističke branše razvija u SAD-u te možda neke elemente možemo i mi iskoristiti. Hrvatska trenutno broji na booking.com 14 motela, sve na kontinentu.

Motel je evoluirao i dalje od “smještaja uz put”, pa sada slična struktura često nema recepciju, zove se “Inn”, a nudi i dodatne sadržaje, bazen, biljar itd., zadržava jednostavnost u uređenju, te se nalazi u blizini plaža, parkova i naselja. Ovo je zanimljiv spoj “convenience and vacation”.

Moteli u SAD
Primjer manjeg smještaja u blizini plaže, Hillsboro Beach, Florida

 

Bungalovi – kod nas također jako raširen pojam smještaja, međutim najčešće kao dodatak već razvijenim kompleksima kampova ili turističkih naselja, većinom velikih tvrtki. Rijedak je slučaj najma više bungalova kod privatnih iznajmljivača, čak i novih. S obzirom na potrebnu raznolikost tržišta, ovaj bi se model mogao u Hrvatskoj projektno razvijati. Ono što je interesantno u SAD-u jest to da bungalovi znaju biti vrlo dotjerani, originalni i privlačni, na tragu glampinga, male samostojeće kuće i uređenja jedne mini vile.

Bungalovi Palm Beach
Luksuzni bungalovi, Palm Beach, Florida

 

Osobni najam – ovdje poglavito dominira upravo Airbnb, točnije najam soba unutar kuća, najam cijelih stanova u zgradama ili kuća za odmor. Davanje svog vlastitog tj. privatnog prostora za turistički najam nije bilo poznato prije u SAD-u. Točnije, nije bilo regulirano, i vrlo je stroga linija inače onoga što je za business i onoga što je privatno. Tome ide u prilog činjenica da je američka kultura življenja stereotipno sklona nepovjerenju prema nepoznatima, svim zamislivim vrstama osiguranja od niza situacija, te da godinama ima dostupne druge načina davanja nekretnina u najam (timeshare, agencije itd.). Airbnb je doslovno revolucija za Amerikance, što kod nas nije slučaj.

Inspiracija s terena

Svako putovanje je inspiracija. Meni je moje poslužilo da malo istražim trenutno stanje na tako jednom snažnom tržištu poput SAD-a. Uvjerenja sam da možemo i moramo učiti od drugih, tj. proučavati druge zemlje i onim najboljim rješenjima nadopunjavati svoju ponudu koja se još kristalizira. Naravno da pritom trebamo očuvati svoju autentičnost jadranskog i hrvatskog domaćinstva. Međutim, ako je želimo zadržati isplativom i uspješnom, moramo pratiti modele dobrog i efikasnog vođenja diljem svijeta, od tehnologije i marketinga do managementa općenito.

 

*Sve fotografije ovog članka su autorsko djelo i vlasništvo tvrtke Odmor na zadatku j.d.o.o.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.