Stoljetni samostan Vatikan u Trpnju – danas B&B pravih domaćina

Villa Vatikan Trpanj

Obitelj Raguž je ovaj objekt godinama promatrala iz prikrajka, dolazeći jednom godišnje na ljetovanje iz daleke Amerike. Uvijek su sanjali što bi se od takvog, tada derutnog i zapuštenog zdanja moglo napraviti. Svojom snažnom voljom su tako ranih 2000-tih svoj san krenuli ostvarivati. Preselili su se kompletno u svoju domovinu nakon dugog radnog vijeka i života u inozemstvu, te uložili svoje vrijeme, trud, znanje, kreativnost, a naravno i kapital da bi obnovljena Villa Vatikan ponovno zasjala na brežuljku koje se nadvilo nad romantično dalmatinsko mjesto Trpanj na Pelješcu.

Sama građevina potječe čak iz 18. stoljeća, i dugo je bila samostan i vlasništvo Crkve. Tijekom previranja kroz 20. stoljeće mijenjala je vlasnike, ali nikad se ovdje nije nitko ozbiljno pobrinuo za sanaciju i očuvanje ove povijesne zgrade, nego naprotiv. Skoro je u potpunosti bila propala, i zjapila je tamnih otvora. Međutim, stoljetni kamen se nije dao pokolebati. Osnove zgrade su vrlo dobre, i utemeljene kako treba. Stoga, vrijedilo je kuću ogoliti i dati joj jedan novi život.

Obitelj Raguž nije išla u restauraciju koja bi aludirala na povijest. Oni su ovoj kući dali sav komfor i ugođaj kuće koja je primjerena boravku u današnjim uvjetima, a sačuvali su ono bitno. Doveli su put do kuće, sanirali parking. Nisu išli u nesmiljenu devastaciju i raščišćavanje prostora, nego naprotiv, dali su konturama kuće novu ulogu. Danas raspolažu sa šest soba za najam, te poslužuju doručak – bed and breakfast, tako rijedak na našoj obali. Sve funkcionira kao zajedničko domaćinstvo gdje kad ste gost, onda ste stvarno njihov gost. Gospođa Lenka i suprug Josip, skupa s kćeri Moranom su oplemenili ovaj prostor, i svakom kutku su dali svoj šarm. Pravi domaćini.

Kuća je četverokatnica sa središnjim stubištem čiji je svaki mezanin posebno osmišljen. Svaka od soba, a i kupaona je različita i ima svoj identitet. Posjetom kući dobivate osjećaj prostora koji nije ni glomazan niti zbijen, nekako su postigli udobnost na visokom nivou, ali s visokom dozom osjećaja za ugođaj. Kameno dvorište kuće je dorađeno i oblikovano na način da teško možete odlučiti gdje je ugodnije sjesti. Skoro sa svih strana pogled je fantastičan – od mora prema Pločama, do panorame Trpnja sa zvonikom crkve.

Umjetnički štih je pridodan na mnogim mjestima gdje ih i ne očekujete, poput mozaika u vanjskoj kuhinji. Gospođa Lenka je zaljubljenik u plodove ovog kraja. U zasebnom dijelu dvorišta, iza naoko običnih vrata se ulazi u konobu koja je ukopana u stijeni. Ovdje se kriju delicije, rakije, vina… Gospodin Josip je svoju urođenu spretnost rada rukama, keramikom, kamenom i drvom pretočio u mnoštvo predmeta, stupića, dovrataka i dodataka eksterijeru. Kćer slikarica je utkala život većini ploha u kući. Slike imaju svoj dom. Svaki pedalj ovog zdanja je dobilo pečat osobnosti svojih vlasniku. To se može slobodno nazvati i ljubav s kojom su oni ovu kuću digli iz pepela i saživjeli se s njom. Svaka čast i puno sreće u daljnjem poslu!

Rezervacije i upiti: facebook.com/The-Villa-Vatikan i na broj telefona +385 (0)91 909 8027.

Pogledajte galeriju:

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.