Smart Tourism Live Experience – Edukacije za profesionalce u turizmu

Smart Tourism

Smart Tourism Live Experience

Smart Tourism Live Experience je serija edukacija koja će se održati u Zagrebu u lipnju i rujnu ove godine. Radi se o inovativnom modelu edukacija, networkinga i eventa s posebnim naglaskom na to da je održavanje uživo.

Stručne edukacije su namijenjene profesionalcima u turizmu koji žele kroz kratke i praktične radionice proširiti svoja znanja o aktualnim temama, koje kontinuirano prilagođavamo globalnim tržišnim trendovima i potrebama turističkih profesionalaca. Edukacije se nude kao tematski moduli koji sadrže jednodnevne radionice za manje grupe polaznika. Naglasak je na stjecanju specijalističkih znanja odmah primjenjivih u praksi, uz holistički pristup – predavanje, praktikum, videosnimke te networking kao važan aspekt edukacije.

Čast mi je biti pozvana sudjelovati na ovim edukacijama kao predavač. Prva tema koju predajem je marketinško-psihološkog karaktera: Shift u mindsetu i potrebama putnika.

Za cilj imamo dati odgovore na pitanja poput:

  • Kako ući u glavu putnika današnjice i to iskoristiti u svom poslu?
  • Koje su to potrebe putnika koji je proživio pandemiju i kako ih zadovoljiti?
  • Turizam je upravo pandemijom dobio priliku za zaokret, saznaj i ti kako možeš postati dio te priče.

 

Edukacija Natalia Kresic Loncar
Edukacija Natalia Kresic Loncar

Vodeći trendovi

Mnogi trendovi koji su proizašli iz pandemije su već otprije ozbiljno započeli. Mislim da je nakon cijele jedne ere fascinacije razvojem digitalizacije i društvenih mreža, došao trenutak povratka jednostavnosti, blizini, onome bitnome, i onome što ima smisla.

Stoga je bitno shvatiti promjenu koja se dogodila u glavama naših gostiju, da se približimo toj osobi koja nakon lockdowna konačno kreće na odmor. Taj je odmor ove godine toj osobi jako važan,jer je izrastao iz čiste zbiljske potrebe za odmorom, odmakom, pokretom, obnavljanjem energije i želje za novim – suprotnostima onome u čemu su netom mjesecima živjeli – statičnosti, zabrinutosti, strahu, ali i dosadi.

Uz sigurnost koja uvjereno drži poziciju najaktualnijeg trenda, tu je smislenost tj. kvaliteta provedenog vremena te održivost – trag kojeg ostavljamo tijekom i poslije putovanja.

Krovni trend je ozbiljno promišljanje o održivosti načina života koji smo dosada njegovali. Možda to nije tako jako izraženo kod nas, ali u inozemstvu su urbane sredine izgubile na privlačnosti, izlazak u prirodu i aktivnosti koje ispunjavaju, i iscjeljuju su te koje se cijene. Mnoge vrijednosti koje sad izlaze kao sve bitnije u stvari jesu uparene s osnovnim načelima održivog razvoja, što nam je samo pokazatelj da je općenito ovo što se događa i pozitivno i da se toj promjeni treba prikloniti.

 

Promjena koncepta slobodnog vremena

Silom prilika način i stil života se promijenio za mnoge od nas. Ono što smo prije nazivali slobodnim vremenom, kod mnogih je dobilo drugo značenje. U pravilu smo za vrijeme slobodnog vremena boravili doma, odmarali se od obaveza i neprestanog života u žurbi i letu.

Usprkos povratku na radna mjesta i ponovnom pokretu, iako uvjetovanome svakim danom drugim pravilima, i dalje postoji mogućnost lockadowna za koju sada znamo da postoji. Ta nam mogućnost kao prijetnja odzvanja pri svakom našem planiranju.

Slobodno vrijeme se stoga svelo na nešto vrlo jednostavno – samo je potrebno izaći, pomaknuti se, doživjeti nešto novo upravo radi toga što sutra opet ne znamo što će nam biti ograničeno i dozvoljeno. Ova dimenzija nesigurnosti je okidač za čovjeka da konačno počinje primjenjivati carpe diem u stvarnosti. Floskula je preko noći postala pravilo, želje za izlaskom iz besciljne ubrzanosti stila života su sada postale primjenjive.

Odmor je kao koncept postao vredniji nego prije, jer smo dugo bili prikraćeni za ono na što smo bili ranije navikli. Bila je potrebna samo jedna klimava godina uskraćenosti od pogodnosti na koje je moderan čovjek se brzo naučio pa da ove godine već svjedočimo doslovnom boom-u za odmore. Ne tako davno bi redovna praksa bila da par dana prije nego što nam je palo na pamet negdje “zapaliti” kupujemo kartu jednim klikom, pa čak i bez puno promišljanja gdje točno idemo. Bilo je bitno da idemo, da konzumiramo, da ne propustimo vikend.

 

Sloboda je novi luksuz

Putnik današnjice je imao vremena za razmisliti i sad zna malo bolje što hoće. Mislim da nadolazi vrijeme kad će se sve više cijeniti osnovne vrijednosti za koje mnogi podsvjesno znamo da su one prave: s kim provodim vrijeme, kako trošim novac, je li to brzo i konzumeristički nepromišljeno ili ipak imam potrebu malo bolje preračunati gdje moje vrijedne minute odmora i odmaka trošim. Više ih ne trošim, i u tome je bit, nego ih posvećujem sebi, svojima, svom zdravlju, svom balansu i ozdravljenju.

Osim promjene na vazi vrijednosnog sustava, tu je i zanimljivo novo poimanje luksuza. Jednoznačnost luksuza koji je ranije poimao potrošnju, skupoću, ekskluzivnost, sad zamjenjuje zaokret sa stvari na one teže dokučive koncepte poput emocija, doživljaja i slobode. Iz perspektive nekoga tko primjerice vodi hotel, zar nije puno jednostavnije ulagati u vrhunske materijale i skupi inventar nego osmisliti rješenje za luksuz slobode i oslobađanje emocija! Za takve projekte nam treba i dizajn, i psihologija i inovativnost – drugim riječima jedan stručni mashup čijim bismo rješenjima pokazali gostu da smo promišljali što mu treba i kako mu se prilagoditi.

Ovu osobu, našeg promijenjenog putnika željnog slobode i putovanja, mi želimo dočekati, zar ne? Ako si pravovremeno rasvijetlimo što mu treba, uskočit ćemo na vlak promjene koji nas je svakako zahvatio, a naš je izbor ili pustiti da nas nosi ili zasjesti na čelo kolone i trudom i promišljanjem predvoditi započete trendove u svojoj branši. Ako nas bude samo nosio, možda nas negdje putem i izgubi. To ipak ne bismo trebali dozvoliti.

 

PRIJAVA I INFORMACIJE:

Prijaviti se na radionice možete putem linka: https://smarttourism.live/prijava-na-radionice/

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.