“Sezona” traje cijelu godinu

Soba

Opće prihvaćeni stav spram posla “iznajmljivanja” smještaja turistima je taj da se iznajmljivač u proljeće razbudi, otvori sve prozore na svojoj nekretnini, namjesti krevete svježom posteljinom i onda može stati na vrata ili čak s natpisom na prometnu ulicu. Počinje sezona. Onda već sa skraćivanjem dnevnog svjetla, tamo u kolovozu, već odbrojava dane kad će opet te prozore pozatvarati i posvetiti se ostalim aktivnostima u svom životu.

Apartmanski ručnici i posteljina

Scenarij da iznajmljivač kombinira svoje slobodne dane godišnjega s rezervacijama je uobičajena praksa. Nije lako voditi dva posla, ukoliko ste zaposleni redovno, a apartmani su dodatni usputni posao. To je naime postalo sve teže, pogotovo zadnjih godina jer je u biti posao “iznajmljivanja” postao zahtjevniji sa stajališta čime sve iznajmljivač mora vladati, i koje sposobnosti mora razvijati: komunikacija, moderne tehnologije, pa čak i neopipljiva sposobnost kreativnosti u prezentiranju svog smještaja, uređenja i dovijanja načinima prodaje. Konkurencija se multiplicirala – dobar primjer je grad Split gdje vidimo jedan veliki rast u broju, ali i kvaliteti čime se ljestvica konstantno diže na sve višu razinu.

Split Airbnb
Neki od rezultata za Split na airbnb.com

Nema više sezonskog posla

Ovo su činjenice koje je teško prihvatiti iznajmljivačima koji su godinama, a i desecima godina u poslu i imaju jedno akumulirano iskustvo. Svijet i ljudi se mijenjaju, pa time postavljaju i nama izazov da se mijenjamo s njima.

Zarada od iznajmljivanja se ne slijeva tako glatko

Čemu naslov da sezona traje cijelu godinu? Zna se da muku mučimo da produljimo sezonu u Hrvatskoj. E baš zbog toga, što možda mi i nemamo posjećenost gostiju dulje od intenzivna tri mjeseca ljeti, ali da bismo primili te ljetne goste, produljili to na makar nekoliko dana van standarda, mi moramo u biti raditi cijele godine. Raditi, ovdje mislim na to da smo dostupni online, da ažuriramo sve naše objave i oglase, da pronalazimo nove partnere i suradnje, a na licu mjesta da konstantno unapređujemo naše smještaje, pa makar i malim koracima. I promjena deka se računa pod unapređenje i poboljšanje dojma kako na fotografijama, tako i uživo. Ostali popravci i eventualna preuređenja sva čekaju zimu, a vanjski radovi rano proljeće.

 

Što se to radi cijele godine?

Onaj posao koji je nevidljiv onima sa strane je taj koji ne prestaje cijelu godinu. Najveće pitanje je uvijek “tko” to puni apartmane. Jesu li to agencije, konkretno ta i ta, ili to radi neki individualac koji se brine o više apartmana? Možda je pak sve u rukama vlasnika koji barata s više online booking platformi. Dolazi vrijeme kad će samo ozbiljni dobro profitirati od ove industrije. A davanje dobrog kolača zarade pri baš svakoj rezervaciji ne bi trebao biti cilj onima koji su odlučili ovime se ozbiljnije baviti.

Booking.com – google rezervacijskih sistema

Booking.com extranet
Booking.com odlično funkcionira, ali mu se mora posvećivati puno rada kao što je SEO uvjet za pozicijama na Googleu

Suradnja s booking.com i airbnb je angažman. Koliko god se i oni formalno zovu agencijama, oni su samo doveli korisnika do vas, a vi morate sve drugo i prije i poslije odraditi. Tu mislim na pripremu svojih opisa, fotografije, dopunjavanje puno podopcija s informacijama koje se čine proizvoljne, ali čine vaš score višim ili nižim među rezultatima. Stoga je bolje sve moguće popuniti i pregledati, a ne držati se samo zadanoga. Isto tako, igra s akcijama i cijenama je u potpunosti na iznajmljivaču. Kako godina prolazi, događaju se valovi razdoblja u kojima se gosti odlučuju za svoje smještaje. Ovo ovisi o mnogo faktora svojstvenim svakom tržištu, ali ti valovi postoje. Iznajmljivač bi ih trebao pratiti.

Osim ovoga, tu je i komunikacija s potencijalnim gostom. Airbnb daje tu dobru mogućnost da upoznate svog gosta i da on dobije dojam da upoznaje vas. Ali to s druge strane zahtijeva da smo mi uvijek raspoloživi za dopisivanje sa zainteresiranim gostima, što nije uvijek najzgodnije jer se događa u svako doba dana. Još je važnije potruditi se kad nas gost direktno kontaktira, jer to je gost kojeg želimo zadržati – gost koji nas je našao, koji se potrudio javiti direktno, te može postati naš povratni gost.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.