Samoedukacija: Preporuke knjiga, blogova i materijala

Airbnb vodic

Odlučujem osvježiti svoj post iz 2017. godine koja se čini cijelu galaksiju daleko s obzirom na trenutnu krizu koronavirusa. Ipak ima aktualan sadržaj s obzirom da govori o samoedukaciji domaćina. Naime, sada smo doma, imamo vremena, a svima je jasno da nam predstoje nova vremena, stanje preživljavanja našeg posla do nekog povoljnijeg razdoblja, te da se za to možemo početi pripremati.

Stoga, dijelim poveznicu s dvadesetak izvora online tečajeva i predavanja, gdje sigurno možemo naći korisne savjete:
https://www.lodgify.com/blog/short-term-rental-courses/

Izvor: Lodgify.com

 

U nastavku moj prethodni sadržaj ovog posta:

U Hrvatskoj se tek odnedavno može reći da se iznajmljivači aktivnije udružuju i da poprimaju veći značaj pri organima poput Hrvatke Gospodarske Komore, HTZ-a, Ministarstva turizma. Neke regije su postigle veći napredak u zajedničkom nastupu prema dobavljačima roba i usluga, i digle ovu profesiju na viši nivo, između ostaloga i uspostavljajući dodatne kategorije i grupacije za koje se iznajmljivači mogu natjecati i dodatno prifilirati (dobar primjer je Kvarner Family brendiranje privatnog smještaja na tom području).

Međutim, greška je čekati veće institucije da organiziraju seminare i radionice. To svakako treba iskoristiti, i na državnom i lokalnom nivou (poput rada Plavog ureda u Zagrebu), međutim iznajmljivač današnjice bi morao sam raditi na sebi. Time bi se u konačnici mogao nametnuti kao spremniji za trenutne trendove, informiraniji za budućnost, a s obzirom na svoju prošlost da od akumuliranog iskustva sebi oblikuje buduće odluke i napredak.

Plavi ured
Poziv na sudjelovanje na besplatnim radionicama za iznajmlijvače

Stoga sam ovdje kompilirala nekoliko korisnih izvora koje se može lako pratiti. Primanje newslettera možda može zvučati naporno onome tko nije zainteresiran za taj vid promocije, ali time ne tražite savjete i informacije, one dolaze k vama. Ukoliko vam ne trebaju, najlakse je izbrisati, ili odjaviti se s liste. Pretpostavka je da u ovom poslu vladate nekim stranim jezikom, stoga zašto ne primati newslettera relevantnog sadržaja s tih tržišta? Na primjer, talijansko tržište ugostiteljstva u pogledu odmora kod domaćina je na zavidnom nivou, tu bismo svakako mogli nešto korisno naučiti.

 

Primjeri blogova

LODGIFY
Blog IT tvrtke Lodgify koji nudi software rješenje za moderno bavljenje “vacation rental” poslom. Vrlo dobro koncipiran sadržaj, s mogućnošću preuzimanja korisnih dokumenata i prezentacija.

Blogovi
Primjer promocije putem bloga koji je u pozadini tvrtka koja nudi software rješenja

VACATION RENTAL BLOG
Entuzijastični individualac Matt Landau je u naoko ogromnom svijetu postao vrlo citirana i cijenjena osoba koja je bazirala svoju djelatnost i uspjeh upravo na razvoju bloga o poslu “iznajmljivača”. Svakako vrijedno pažnje.

COTTAGE BLOGGER
Ovaj blog je za razliku od prethodna dva više nalik portalu, pokriva vrlo korisne teme, naravno za modernog iznajmljivača koji je spreman se brendirati, napraviti vlastitu web stranicu i tako dalje razvijati svoj posao.

AIRBNB BLOG ZA VLASNIKE
Ovaj neslužbeni blog nije uspostavljen od strane tvrtke Airbnb, ali pruža mnoštvo aktualiziranih savjeta iskusnih i uspješnih Airbnb iznajmljivača iz cijelog svijeta.

Learn Airbnb
Learn Airbnb – nauči kako biti Airbnb iznajmljivač

 

Ostali izvori

Osim pojedinih tržišta, tu su i velike online agencije koje su prepoznale da konstantnim obavijestima vlasnicima smještaja te slanjem savjeta educiraju upravo njih, svoje korisnike/dobavljače o upotrebi svojih servisa. Međutim, njihov je prvi cilj da što manje posežemo za telefonom njihove korisničke službe. S obzirom da pripremaju vrlo iscrpne i zanimljive priručnike i prezentacije, šteta je to ne iskoristiti, jer se u konačnici radi o potpuno besplatnim alatima. Dobar je primjer upravo Airbnb, sa svojim publikacijama koje detaljno priprema za svoje članove – vlasnike smještaja.

Airbnb E-book
Besplatan E-book dostupan registracijom

Knjige ne treba zanemariti

Iako je doba interneta preuzelo predradnje našeg posla (marketing, prodaja, komunikacija), dobra stara pisana i tiskana riječ još uvijek ima svoje mjesto. Vrlo je jednostavno s Amazona naručiti poneku knjigu i imate je pri ruci kad poželite potražiti novi iskorak u svojoj ponudi, prijaviti se s business planom za dodjelu sredstava, ili jednostavno se prvi put susrećete s gostima i agencijama te tražite ispravan put za obavljanje posla. Strana su izdanja u toliko interesantnija od naših lokalnih jer ipak pružaju širi pogled na ovaj posao uopće. Evo nekoliko primjera:

Voditi B&B za neznalice

Web marketing za male poduzetnike

Vođenje smještaja iz iskustva vlasnika – potpuni vodič

Primjer iz Irske

U prvom dijelu članka čini se da se više bavim marketingom i prodajom koje bi morao moći pratiti iznajmljivač, ako ne i savladati. Međutim, ne zaboravimo da to nije osnova ovog posla. Osnova je ugostiti posjetitelja, biti domaćin. To također nije nešto s čime se rađamo – nego učimo i razvijamo putem. Stoga, edukacije u vezi konkretnog obavljanja posla također bi trebalo biti, a dio vezan za tehnologije i prodaju je jednostavno preduvjet za dolazak gosta.

S obzirom na važnost “zimmer frei” posla u Hrvatskoj, te na činjenicu da veliki broj osoba danas zahvaljujući upravo ovom poslu se ubraja u solidnu srednju klasu, te u pomanjkanju drugih industrija na nekim našim područjima, država bi mogla imati veću ulogu u edukaciji iznajmljivača, ali i njihovoj motivaciji za razvojem posla.

Navest ću jedan jednostavan primjer:
Poprilično davne 2003. godine imala sam priliku odsjesti u irskom domaćinstvu. Radilo se o jednom domaćem obliku Bed & Breakfast objekta, u samom domu vlasnika. Znači to nije bio mali hotel s uslugom doručka na što nas asocira pojam B&B, nego nešto vrlo slično našem obliku ugostiteljstva u domaćinstvu.
Ujutro smo bili primljeni u blagavaonicu domaćina gdje nam je serviran doručak. Doručak je bio vrlo obilan i točno po tradicionalnoj recepturi (pečene polovice rajčica, gljive, tost, jaja). Način serviranja je bio profesionalan do zadnjeg detalja. Naša domaćica je bila vrlo ljubazna i ništa nam nije nedostajalo. Doslovno smo sjedili kod nje doma i lijepo doručkovali, ali se vidjelo točno kojim slijedom i da je priprema vrlo uhodana. Moj otac, dugogodišnji ugostitelj, je postao znatiželjan i pitao je kako to tako sve krasno izgleda, te kako ona kao iznajmljivač tako uspješno to nama prezentira i servira. Ona je na to odgovorila da nije mogla niti registrirati svoj B&B dok nije prošla tečaj pripreme i posluživanja tradicionalnog irskog doručka. Time je njihov organ odgovoran za standarde u turizmu postigao dvije vrlo važne stvari: educirao je iznajmljivača i pomogao mu, te je standardiziranim doručkom zaštitio svoj brend i tradiciju. U današnje doba, u posluživanju irskog doručka se svake godine natječu irski iznajmljivači i natjecanju se pridaje velika pozornost.

izvor: www.sun.ie

Ne možemo, a ne usporediti činjenicu da je kod nas doručak više noćna mora iznajmljivača, nego logična dodatna zarada i upotpunjivanje ponude, te pružanje gostu potpune usluge. Razloga je više za ovakvu situaciju. Jedno je uvjerenje da gosti doručak ne traže, drugo je opsežna kategorizacija potrebna za registraciju objekta s doručkom, ali i potpuni izostanak bilo kakvog identiteta doručka koji bi se trebao posluživati, njegov cjenovni rang i ostale pretpostavke za ovu uslugu, kroz koju bi se mogla ostvariti dobra zarada kad bi bio standardiziran i općenito šire prihvaćen. Za razliku od irskih institucija zaduženih za granu turizma koja su kroz jasan stav o razini kvalitete posluženja doručka sami preuzeli edukaciju iznajmljivača na sebe, Hrvatska još uvijek ne poznaje takav strateški pristup pojedinim, konkretnim mjerama za poboljšanje kvalitete. Još uvijek je najvažniji broj izgrađenih bazena također bez popratne strategije razvoja, održavanja pa i promocije objekata s bazenima.

Mnogo možemo učiniti upravo mi sami

Stoga i moj naslov ovom članku: samoedukacija je nešto s čime možemo i malim koracima učiniti nešto za sebe i za svoj posao, i to odmah, ne čekajući nikoga. Tako bismo mogli preduhitriti neke od nadolazećih promjena u sektoru iznajmljivanja smještaja koje je ubrzao nagli tehnološki razvoj zadnjih deset dvadeset godina. Ovo je primjenjivo ne samo na grupe iznajmljivača, nego i druge brojne aktere u turizmu poput organizatora događanja, vlasnika agroturizama i kampova, ugostitelja, te poduzetnika koji pokreću aktivnosti po destinacijama. Svi oni bi mogli pronaći nekoliko izvora za dnevno nadahnuće i boljitak u poslu, a to je u biti i pokretač posla koji nema cijene, te vodi ka samopouzdanju u obavljanju posla i zadovoljstvu koje se s time razvija.

sretni iznajmljivac

2 Comments

 • Sonja Modun

  22/04/2020 - 17:41

  Pozdrav,vrlo vrlo zanimljivo baš me to uvijek zanimalo educirati iznajmljivaća približiti mu iskustva i znanja drugih destinacija. Kako zapravo napraviti nešto pravilno tipa hrvatski dorućak.Navijam za edukacije i druženje sa iznajmljivaćima, ostaje nam definitivno samoedukacija.
  Toplo podržavam sve što radite, hvala vam.
  Sonja!

  • Admin

   22/04/2020 - 17:46

   Poštovana Sonja,
   hvala na komentaru, drago mi je da ste se pronašli u ovoj temi. Mislim da samo radom na sebi možemo se ohrabriti za nadolazeće sezone. A doći će opet vrijeme i zajedničkih edukacija,
   Puno pozdrava
   Natalia

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.