Tko nam to dolazi u goste?
Pripremite se za postkorona putnike

Trenutno se nalazimo pred kraj svibnja 2020. godine. Epidemiju zasada ispraćamo s naših prostora.
Nakon razdoblja izvanrednog stanja, s ljetnim mjesecima iza ugla, glavna tema vijesti je postao turizam i nadolazeći gost. S obzirom na vrlo dobru epidemiološku situaciju, Hrvatska se može nadati određenom priljevu ljetnih odmorišnih gostiju. Možda se mi kao destinacija izvučemo dosta dobro, jer su veliki turistički igrači i europski konkurenti na koljenima: Italija, Španjolska i Francuska su još uvijek s djelomično zatvorenim granicama.

U tom pozitivnom tonu kojim možemo malo zaliječiti naš strah od neizvjesnosti će vrlo brzo se odigrati ovo skraćeno ljeto. Možda posvjedočimo lijepoj jeseni, međutim to su sve krhke prognoze.

 

Promjena iz korijena – mijenja li se i naš gost?

Dok traje ovo ljeto, ne bismo trebali ispustiti iz vida širu sliku koja nam se svima događa. Turizam se mijenja iz korijena, i te promjene možemo samo prihvatiti i njima se prilagoditi. Trebamo si razjasniti koji je to naš novi/stari gost i ponašati se u skladu s njegovim potrebama. Stoga, je li se naš gost promijenio? Odgovor je DA. Iako se možda radi o osobi koja je kod vas prije dolazila, taj gost ove godine i sljedećih godina dolazi izmijenjenog karaktera i promijenjenih navika. Kao što smo se svi mi izmijenili, i ponovno odlučili poredati naše prioritete, tako je i s našim gostima.

 

Staycation i staycationers

U umove odgovornih putnika i zabrinutih osoba, roditelja, osjetljivijih skupina ili onih malo jače osviještenih o pitanjima zdravlja ove godine je u trendu Staycation. Staycation je izvedenica u engleskom jeziku koja ja postojala i prije korone. Neki su se meditativni trendovi zalagali za to da nije potreban blještavi “vacation” (odmor, ljetovanje), nego da nas u potpunosti može zadovoljiti jednostavniji, bliži “staycation”, tj ostanak kod kuće ili u ovom slučaju u svojoj zemlji.

Iako jako puno istraživanja na njemačkom tržištu primjerice oslikava njihovu determiniranu težnju da ove godine odu na odmor na more, ipak je staycation nešto što ne možemo ignorirati.

Prepoznavši to, mnogi hotelijeri, uprave destinacija i drugi subjekti intenzivno razmišljaju jesu li pogodni za lokalnog, staycation gosta (staycationera). Tako smo mi naime u poziciji ove godine se okrenuti našim gostima. To nikad ne može ni kvanitativno ni karakteristikama biti isto kao kad radimo sa “strancima”, međutim moramo uzeti u obzir. Bilo prilagođavanjem cijena, ponude, komunikacije ili promocije. Najbolje općenitim miksom. Alternative je šćućuriti se dogodine i čekati starog gosta, za kojeg još ne znamo kako se točno promijenio.

 

Staycation, ilustracija Tara Jacoby, Instragram

 

Digitalni nomadi u porastu

Netom prije epidemije sam pripremala post o digitalnim nomadima, njihovom udjelu u putovanjima, iznajmljivanju smještaja, potrebama i dinamici. Jedna tiha i rastuća skupina osoba koje sav svoj posao mogu obavljati putem svog računala i pouzdane internet veze. Onda se dogodio val pojave digitalnih nomada. Isprva su svi postali digitalni radnici od doma, pa čak i najkruće državne službe su barem nešto od posla mogle pokriti ovim modelom.

Međutim, kako gledamo u budućnost, digitalni nomadi su skupine koje u biti skoro pa da nemaju ograničenja. Mogu se baviti avanturizmom na Tajlandu, a navečer odrađivati posao. Isto tako, mogu na Mljetu uživati mjesec dana, dok su spojeni iz svog apartmana sa svojim virtualnim uredom. Mogućnosti ove skupine koja bazično “nema” granica su uzbuđujuće i privlačne upravo zato što su najbliže mirnom turizmu, umjerenom “životnom” ritmu dok su u destinaciji, tako da možemo od njih očekivati minimalno uzurpiranje svega onoga što je svojstveno “hordama” turista. Oni postaju jedan od nas.

 

Digitalni nomad, Pixabay

 

Što je potrebno za ugostiti digitalnog nomada: vrlo vjerojatno je došao na drugo mjesto osim svoj kuće jer bi htio malo sunca, malo zraka, malo vanjske promjene. Stoga, terasa, balkon, ugodno mjesto za sjedenje i unutra i vani za rad. Sigurna i pouzdana internet veza. Više manje to su osnove. Ostalo sve po dogovoru s osobom i duljinom boravka. Nije iznenađujuće da ove osobe ne ovise o godišnjim dobima, niti smještaju u središtu mjesta. Dapače, vrlo vjerojatno traže mir i sporost okoline, što je idealno za naše podneblje.  Dosta često putuju kao samci.

 

Citiscapers – oni koji bježe iz grada

Kombinacija prethodna dva modela je tzv. Citiscaper. Gledajući usko lokalno, mi bismo rekli da u našoj državi i nemamo toliko velikih gradova, možda 2-3. Međutim ako pogledamo Europu, mi smo idealna destinacija za mnogobrojne “citiscapere”. Pogotovo u vrijeme velikih vrućina koje nam dolaze ovo ljeto, ovisno o fleksibilnosti svog radnog mjesta, mnoge osobe će htjeti kombinirati nerizičan odlazak u manja mjesta na dulje vrijeme i obavljanje svog posla kao digitalni nomad. Dulji boravak sam po sebi je idealna stavka u vrijeme titrajuće epidemije, jer smanjuje broj kontakata tj. osoba koje su interakciji u mjestu i s domaćinom.

Dobro je uzeti u obzir boravak ovih osoba kod nas na dulje vrijeme, i ponuditi lokalnu opskrbu koja je sada dobila na cijeni i važnosti. Imamo se priliku kao država trgnuti iz linije manjeg otpora i kineskog češnjaka pa se boriti da kupimo i nađemo naš proizvod jer time dopunjavamo korist boravka gostiju kod nas uopće.

 

Za kraj – iskreni turist

Ovaj gost sad ima priliku isplivati iz mnoštva. Jasno nam se pojavljuje u doba ove krize. Istinski zainteresirana osoba koja cijeli život želi vidjeti Dubrovnik i zidine, Eiffelov toranj i Machu Pichu od toga neće tek tako odustati. Ova skupina pomno planira svoje putovanje, veseli mu se, ima vremena za svoj doživljaj putovanja pa će možda ostati i dulje u destinaciji koju ne želi samo brzinski iskonzumirati i ispljunuti putem selfija na Instagramu pa potom krenuti trkom dalje. Ne, ova osoba će ponijeti fotoaparat, provest će cijelu večer na obroku s osobom s kojom putuje, uzet će si vremena za odmor i udisaje, spoznaje i učenje. Možda je ovo osoba koju smo cijelo vrijeme čekali, i koju smo priželjkivali. Njoj imamo što reći, ona želi od nas više saznati, i obostrano imamo priliku iz ovog odnosa profitirati na više razina.

 

Dubrovnik

 

Želiš pročitati najnovije objave? PRETPLATI SE na newsletter.
Želiš savjet za svoje poslovanje? Personalizirana usluga, analiza poslovanja i pristup za pripremu za naredno razdoblje – POŠALJI UPIT.

 

Naslovna fotografija Gerd Altmann, Pixabay
Digitalni nomad fotografija Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay
Fotografija Dubrovnik Patricia Jekki, Unsplash

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.