Marića Gaj u Grudama – pionir novog turizma svog kraja

Marica Gaj

Kao putnici, turisti pa čak i kao turistički profesionalci, često nailazimo na već uvriježen status regija Toskane ili Provanse, kao savršenih europskih destinacija za doživljaj Mediterana kroz kontinent. To uistinu jesu nepobitne regije, perjanice očuvanja svoje tradicije i njene uspješne komercijalizacije. Međutim, i u našoj blizini imamo slične regije, dosta jeftinije, dostupnije, a domaće. Nakon otkrivanja Istre na prijelazu milenija, nešto sporije se razvija ideja dalmatinskog zaleđa, međutim tik preko granice, Hercegovina nudi posebnu kombinaciju svoje klime, položaja, prirodnih ljepota i ljubaznosti domaćina. Izdvajam objekt Marića Gaj u Grudama kao primjer takvog turizma.

Roadtrip: Hercegovina

Rezerviramo smještaj dan prije dolaska na proputovanju iz Zagreba za Dubrovnik. Prognoza odlična, ni visoka temperatura, niti kiša. Prvi je maj. Nakon autoceste, polagano silazimo u smjeru prijelaza granice kod Imotskog. Ovaj komadić puta se pređe začas. Već pri prvom pogledu na okućnice koje slijede jasno nam je da smo vjerojatno došli u najbolje doba godine – svibanj, proljeće, i naravno ono čime se diči ovaj kraj – cvijeće! Nevjerojatan je splet vrtova i bujnost biljaka kod skoro pa svake kuće. Ovo je Mediteran bez soli u zraku, bez ceste uz more, ali uz povjetarac s mirisima plodova ovog plodnog kraja. Širina polja i za Hercegovinu tek lagani brežuljci otvaraju predivnu panoramu. Ovo je poljoprivredni kraj, s malo toga što posebno odudara u ovoj pitoresknosti.

Prvi agroturizam: Marića Gaj

Agroturizam Marića Gaj je novijeg datuma, tek kojih desetak godina, međutim prvi objekt tik uz cestu, Motel Kiwi je tu odavna. Vode ga isti vlasnici, i u biti sve je isti kompleks. Svi ovdje znaju za ovo mjesto, bio je to prvi seoski turizam uopće u Hercegovini. Tu se održava niz događanja – od susreta umjetnika, grupnih tura, svadbi do degustacija. Do samog agroturizma se dolazi kratkim putem iza motela. Tu je i nasad smilja, vinogradi, i nekoliko nekoć gospodarskih zgrada, a danas je skoro svakoj dana nova funkcija. Najimpresivnija je kušaona vina, tj. jedna od dvije konobe. Osim tradicijskih elemenata, objekt ima i danas nezaobilazan bazen, ali uz njega i lounge prostor s baldahinom i jacuzzijem. Sve je odlično omjereno i ništa nije pretjerano. Zamišljam kako to vjerojatno izgleda u punom sjaju, kod posjeta grupa ili održavanja manjih vjenčanja.

Od tradicije i aktivnog turizma do opće promocije

Cijeli posjed smo zatekli u mirnom ambijentu. Društvo nam prave tek dva njemačka bajkera koji skoro pa nestvarno izgledaju kako u crnoj koži sjede na tradicionalnim drvenim hoklicama pred ulazom u svoj smještaj. Ovdje se nudi smještaj u 9 soba i 3 apartmana. Sama glavna zgrada datira iz 1929. Debljina zidova poput godova u drvetu govori nam mnogo.

Ovdje se potencira aktivni turizam, ne miruje se samo na imidžu maslina, vina, duhana i smokava, iako je i to vrhunski. Tako je u ponudi i odbojkaško igralište, boćalište, 3 km trim staza, nogometno igralište na umjetnoj travi te paintball i strijeličarstvo. Tu je i dječje igralište za najmlađe, ko i domaće životinje.

Vrt, cvijeće, detalji interijera i eksterijera, izloženi stari bicikli, alati, bačve – sve je izloženo i u skladu.  Iza održavanja ovakvog kompleksa stoji velik trud. Osim svog rada, stječe se dojam da je ovaj objekt svojevrsni neslužbeni turistički info centar, putem kojeg se gosti upućuju na atrakcije u regiji, na posebne programe i događanja poput srednjovjekovne ture i po Hercegovini, ali i Crnoj Gori.

Najdraži moment posjeta je bio naravno susret s vlasnicima. Dok gospođa se bavi vrtom, detaljima, hranom i ukrasima, gospodin je tu za sve vrste nadogradnji, preuređenja i , pa je tako upravo u tijeku obnova glavne terase samog restorana. Sve poziva na ponovni posjet!

Turizam bez mora – blagodat ili nedostatak?

Hercegovina kao turistička destinacija grabi velikim koracima i čeka je svijetla turistička budućnost. Ovaj kraj, oduvijek lišen kompleksa ili blagodati mora, kako tko gleda, je uvijek znao da mora raditi konstantno i naporno da se razvije. Taj rad dolazi na naplatu. U komešanju službene nesređene države od koje je u biti svaki pravi narod ostavljen i prepušten sebi, vidi se da se s vremenom pokaže točna formula: lokalna zajednica se mora trgnuti i svojim radom se boriti za sebe, a jedan od najboljih primjera je upravo ovaj kompleks koji objedinjuje tradiciju, promišljanje i napredak.

 

*Sve fotografije ovog članka su autorsko djelo i vlasništvo tvrtke Odmor na zadatku j.d.o.o.

*Za rezervacije i posjete Marića Gaju, posjetite agroturizam-hercegovina.com

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.