Kupujete nekretninu s namjerom turističkog najma?

Krevet

Životne ili poslovne prilike su vam donijele promjene i odlučujete ove godine investirati. Radi prokušane formule svojih poznanika i slike u medijima, odlučujete zakoračiti i vi u svijet turističkog najma, radije nego ulagati u susjedov startup, mali pogon prerade organske hrane ili neki drugi projekt s neizvjesnom realizacijom.

Sam koncept povrata investicije nije kompliciran u jednostavnoj računskoj radnji množenja broja sezonskih dana i cijene najma. Kvaka je u neizvjesnosti, pogotovo danas, u 2019. koja ipak donosi usporavanje na cijelom Mediteranu, pa tako i kod nas.

Svejedno, kupnja nekretnine zahtijeva puno strpljenja i što je moguće dalekosežniju strategiju iskoristivosti toga što kupujete. Zato, pripremite se i planirajte hladne glave.

 

Kako se istaknuti u ponudi stotina drugih?

Ponuda smještaja kod nas je doživjela pravi boom zadnjih nekoliko godina. Broj kreveta je strelovito rastao i u već etabliranim i dobro rasprodanim destinacijama za koje smo odavno možda mislili da su dosegnule svoj maksimum. Dobar je primjer Dubrovnik. Nema ni garaže ni tavana koji stoje neiskorišteni, a na godišnjoj razini se još uvijek kategorizira znatan broj novih apartmana, soba i kuća za odmor. Znači, konkurencija je velika, i uporno raste, i u kvantiteti i u kvaliteti.

 

Koji je onda naš smjer ulaganja u smještaj, a da koliko toliko si zagarantiramo da ćemo smještaj imati i popunjen. Još je najjednostavnija formula bazen, ukoliko za to imamo mjesta. O temi bazena kao nositelja identiteta kuće sam već pisala ranije u Ne treba svakoj kući bazen, nego priča. Međutim, s bazenom ili bez, smještaj kojeg danas tek kupujete da ga ponudite tržištu krajem godine treba imati jači karakter. Ne govorimo ovdje o stančiću kraj kolodvora gdje će uvijek doći prespavati putnik koji je zakasnio na svoj autobus, makar i tu treba misliti da ne dajemo smještaj ispod cijene i možemo li ponuditi neku dodatnu uslugu koja će pomoći takvom putniku. Ovdje se baziram na ozbiljnije smještaje, odmorišne ili poslovne, za koje će gost prilikom izlistavanja svih drugih na platformama reći “želim baš to”.

 

Put naprijed je kroz “out of the box”

Stoga, ostavimo se uvriježenih modela koje prepričavaju stogodišnji iznajmljivači. Tražimo nove ideje i usluge koje su podatne za osmišljavanje originalnog prostora, dobro se mogu prezentirati i pošteno naplatiti. A ukoliko tražite nekretninu s idejom minimalnog truda oko održavanja same nekretnine i posvećenja gostima odmah na početku, preispitajte svoje afinitete i mogućnosti. Možda onda turistički najam ovog novog doba i nije najbolje rješenje za vas.

Još pamtim zgodan primjer jednog hotela/pansiona srednje veličine iz Firence. Sviđa mi se usporedba Firence kao grada kojeg pohode mase turista i koji se također bori da kvalitetom nadiđe tu masovnost, i to sve u skučenom prostoru, prijetećem zagađenju i očuvanju imidža kulturne i umjetničke prijestolnice. Naime, hotelčić usred grada je primjerice od obične urbane zgrade učinio tri iskoraka van prosjeka: prvi je rješenje problema parkinga ugradnjom lifta za automobile, drugi je iskoristivost krova zgrade za jacuzzi i panoramsku terasu koja se iznajmljuje za parove te poslužuje vino i koktele, a treća je primjerice kvaliteta doručka koji nudi sve od sirove hrane, bezglutenskih jela do vrhunske kave.

Izvor: Aparthotel Forte 16 Firenze

 

Sagledajte prostor sa svih strana, i onih koje drugi nitko ne vidi

U slučaju svoje investicije preispitajte koje su vam buduće mogućnosti osmišljavanja prostora. Možda se možete orijentirati poslovnom krugu umrežavanjem s tvrtkama koje osmišljavaju teambuilding (idealno za zagorske kuće, prostore van grada i slično). Proširite ponudu pa osmislite i dvoranu za sastanke, ili ponudite najam kod susjeda. Iz osobnih izvora saznajem da je vrhunsku hranu kod nas lako naći, ali ne i dvoranu gdje bi se primjerice održao poslovni skup. Nadalje, tu je aktivni turizam, koji ima toliko smjernica da zahtijeva studiju za sebe.

One “uvriježene” skupine poput obitelji s djecom, mlađih parova te starije generacije, još nisu potpuno zadovoljene, a segmentacija koja se bazira na ovim skupinama je tu otkada je marketinga. I ovdje se može orijentirati u potpunosti svoj budući smještaj primjerice u suradnji s dentalnim poliklinikama i rehabilitacijskim centrima, te za obitelji primjerice igraonice, raspored prostorija, oprema kuhinje i slično. Svakako, ne bojte se biti prvi.

 

Uklopite se u okolinu

Budite što fleksibilniji, lokaciju promatrajte iz što šireg kuta, kao i samu nekretninu. Dobro ocijenite svoju okolinu i što iz nje možete naučiti i iskoristiti. Od neosporne je važnosti da gdje god kupite nekretninu morate se za vlastiti uspjeh uklopiti u zajednicu. Povežite se s lokalnim prijevoznicima, agencijama, i ne bojte se zahtijevati i predložiti nešto novo. Puno ideja zahtijeva više sudionika i začudili biste se koliko stručnih osoba je disperzirano po recepcijama, agencijama i među vodičima. Možete dobiti savjet, i zadobiti povjerenje svojom otvorenošću, jer upravo vaša mreža poznanstava i brzina reakcije na zahtjev gosta će često biti presudna za onaj dojam koji gost onda ostavlja pišući svoje recenzije.

zadar
Fotografija: Sidharth Bhatia , Unsplash

 

Mislite na sutra, ali i na prekosutra

Budućnost nekretnine nije samo u tome za koliko se može eventualno preprodati. To je čisti posao nekretnina. Ali ukolite ste se odlučili orijentirani na turizam, tu treba ozibljnija konzistencija. Tema poput odabira apartmana ili kuće za najam je vrlo opširna, ali naglasila bih da je presudno biti u kontektu ovog vremena – tehnologije, održivog razvoja i razvoja naše države kao destinacije.

Prije prvog koraka skicirajte si svoj zamišljeni smještaj na papir i poigrajte se s mentalnom mapom: kome ćete moći ponuditi smještaj, kroz koje doba u godini, kojim kanalima. Ako imate samo jednu ili dvije grane u svojoj mapi, opet preispitajte svoju namjeru, i potražite savjet za mogućnosti koje možda ne uviđate, a sve u svrhu da što manje riskirate i da što mirnije savjesti odličite kako usmjeriti svoj novac i buduće vrijeme.

mentalna mapa
Primjer mentalne mape. Vlastita izrada.

 

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.