Marketing plan – turistička agencija iz Knina koja posluje po načelima društvenog poduzetništva

Početkom ove godine sam dobila prijedlog da dostavim svoju ponudu izrade marketing plana za vrlo interesantan turistički projekt na području grada Knina. Prijavom na natječaj, odabrana sam za ovaj sveobuhvatan posao koji je objedinio marketing, održivi turizam i regionalni razvoj kao moje glavne interese.

 

O projektu

Priču je započela ekološka udruga “Krka” osnutkom turističke agencije Marunuša j.d.o.o. 2013. u Kninu. Putem agencije je došlo do razvoja projekta naziva „Eko društveni poduzetnici“ čija je vrijednost 1.145.410,00 kn te se su­financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. s trajanjem u periodu od 30 mjeseci, od rujna 2020. do ožujka 2023.

 

Marketing plan
Reference na Knin

 

Društveno poduzetništvo

Turistička agencija Marunuša će kroz provedbu ovog projekta postati društveno poduzeće te tako transformirati svoje poslovanje prema principima društvenog poduzetništva koje podrazumijeva sljedeće:

1. Društveni poduzetnik ostvaruje ravnotežu društvenih, okolišnih i ekonomskih ciljeva poslovanja

 1. Društveni poduzetnik obavlja djelatnost proizvodnje i prometa roba, pružanja usluga ili obavlja umjetničku djelatnost kojom se ostvaruje prihod na tržištu, te koja ima povoljan utjecaj na okoliš, doprinosi unapređenju razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini.
 2. Društveni poduzetnik najmanje 75% godišnje dobiti, odnosno višak prihoda ostvaren obavljanjem svoje djelatnosti ulaže u ostvarivanje i razvoj ciljeva poslovanja, odnosno djelovanja.

Ukratko, ovakav vid poslovanja u svojoj srži ima održivo poslovanje, dobrobit svoje društvene okoline i okoliša te vraćanje prihoda u zajednicu.

 

Izazov marketing plana:
Kako postaviti Knin na turističku kartu Hrvatske?

Marketing plan za turističku agenciju Marunuša nije dokument koji se mogao pripremiti prema postojećim predlošcima sličnih case study-a u našoj regiji, ili svijetu. Specifičan status ove regije je vrlo upečatljiv i prijedlog rješenja je mogao biti krojen samo i jedino po ovoj regiji i njenom posebnom značaju i poziciji.

 

Kajaking u Kninu
Kajaking u Kninu

 

Agencija Marunuša (marunusa.hr) ima priliku započeti turizam prema načelima održivog razvoja i zadobiti prednost spram “narušene” obale okrenute većinom masovnom, odmorišnom i ljetnom turizmu. Iako mladi tim, činjenica da posjeduju visoku motivaciju za konkretnu realizaciju svojih planova agenciju može uspješno pozicionirati u kratkom vremenu. Vrlo često taj faktor, borba za gosta, upornost i kvaliteta u znanju i vještinama će donijeti željene rezultate. Mnogim preopterećenim agencijama u turističkim središtima često nedostaje upravo taj faktor da bi ostvarili svoj puni potencijal.

Filozofija eko poduzetnika Marunuše se izvrsno poklapa s rastućim trendom brige o okolišu, a koji je pandemija samo pojačala, te je to stoga svakako prilika za poslovanje. Kninski kraj nudi autentičnost, vrlo cijenjenu u današnjem turističkom smislu. Ovaj kraj nije formatiran za turiste niti to treba biti, nego nudi svoj vlastiti identitet protkan prošlošću i iznenađujućim prirodnim bogatstvima, idealan za profil zainteresiranih istraživača među posjetiteljima. I sama pozicija ove regije se maltene nudi kao očita: do kada neke regije mogu ostati poluskrivene, samo kao usputne i prometno primjetne?

 

Konkretni materijali za valorizaciju turističkog potencijala

Svim neprepoznatim potencijalima nekada dođe razvoj, pa mogu postati novost te zadobiti zasluženi status. Knin se naime nalazi doslovno između sjevera i juga, mora i kopna, na sedam rijeka i između devet planina što mu daje nepobitan značaj i geografski, i socijalno i ekonomski.

U svrhu opravdanja načela ovog marketing plana da je izvorni proizvod, baština, naslijeđe i značaj ovog kraja neupitan, navodim nekoliko vrlo upečatljivih činjenica o značaju ovog kraja:

 • Kninska tvrđava je jedna od najvećjh i najstarijih tvrđava u Europi
 • Na vrelu Cetina se nalazi najstarija starohrvatska crkva sv. Spasa iz 9. stoljeća
 • Ova regija je bila dom naših najmoćnijih kraljeva – poznata je kletva kralja Zvonimira pri njegovoj smrti na Biskupiji
 • Manastir Krka je fantastično očuvano ortodoksno zdanje na samoj rijeci
 • Na ovom području je bio smješten rimski legionarski kamp sa stožerom u Kninu te amfiteatrom – arheološki nalazi su iznimni (Burnum, Kapitul)
 • Upravo je u Kninu 1893. osnovan Prvi hrvatski muzej starina

 

 

Sadržaj marketing plana

Marketing plan je pripremljen prema standardu za ovakve projekte, međutim je prema potrebi specifičnog objekta analize (regija i još nerazvijena gospodarska grana turizma) dopunjen s dodatnim elementima.

 

 1. SWOT analiza agencije i Knina
 2. Postavljanje strateških ciljeva
 3. Postavljanje marketing ciljeva
 4. Detaljan komunikacijski plan s identificiranjem ciljnih skupina, distribucijskih kanala te kanala komunikacije, kao i operativni start plan provođenja marketing aktivnosti
 5. Definiranje budžeta prema inputu same agencije

Grad Knin je u vrlo mnogo studija bio subjektom SWOT analiza. Međutim, nešto rjeđe je analiziran turistički, a ovaj plan donosi dvije analize: grada Knina i agencije Marunuša. Isto tako, nije uobičajeno uključiti toliko operativnih koraka u marketing plan, međutim smatrala sam izuzetno bitnim da se primjena plana može odmah uobličiti. Osobno smatram također da je to među najvrednijim dijelovima samog plana i kreirajući ga, samu sebe sam nadogradila na vrlo zanimljive načine otkrivajući nove mogućnosti promocije za ovaj skoro pa turistički djevičanski kraj.

Zaključak

Turizam neće izliječiti sve probleme ove regije koja je godinama asocirana s negativnim čimbenicima. Međutim, svakako turizam koji se provodi odgovorno i održivo je pozitivna smjernica kojom se može pomoći ovom izuzetno atraktivnom kraju da se razvije i pozicionira na više nivoa: poduzetnički, ekonomski, socijalno i demografski. Jedan od koraka u tom smjeru je zasigurno i provedba marketing strategije i aktivnosti prezentiranih ovim planom.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.