Fotografija vodi glavnu riječ

Ugođaj fotografije

Moderni uređaji, pogotovo mobiteli s vrhunskim kamerama i mnoštvom opcija poboljšanja i mijenjanja izgleda fotografije su dali veliku moć amaterima da se iskušaju u fotografiranju. Ukoliko ste k tome još i osoba koja vodi turistički posao, sve se poklapa: nikad dosad riječi nisu bile toliko suvišne kao danas tj. fotografija je preuzela glavnu riječ.

 

Imate oko za fotografiju? Sada je najbolje doba da to iskoristite

Malo koji mali objekt si može priuštiti da nekoga angažira da mu održava profile društvenih mreža. Stoga ukoliko imalo imate osjećaj da možete osmisliti zgodne fotografije, okušajte se! Nema tko ne može pokušati – ni dob, ni obrazovanje ni afinitet prema tehnologiji nije presudan. Naravno, vrijeme za ovo je krucijalni faktor, ali danas, s mobitelom u ruci, i s internetom bez ograničenja, doslovno u dva tri klika imate gotov i interesantan post. Pogotovo je korisno što su međusobno linkani profili omogućili da se sve obavi na jednom mjestu, a replicira na dva ili tri.

 

Fotogalerija na Facebooku
Fotogalerija na Facebooku – Villa La Vagabonda

Facebook je OUT, Instagram je IN

Upravo vrijeme koje svakome nedostaje je učinilo da IG (Instragram) postane IN. Facebook je počeo previše zaokupljati i publiku, a i admine. Filteri i opcije su od Instagrama učinile i svojevrsnu igračku. Video tu nimalo ne zaostaje. Dinamika i dostupnost je Instragram učinila omiljenom aplikacijom diljem svijeta, pa je dovela i do upotrebe posebnih izraza poput mjesta koje je “instragrammable” (moguće dobro slikati za instragram), influenceri (već poznat izraz, međutim nema influencera koji nije to postigao Instagramom), te hashtagovi #instamood, #nofilter, #instagood itd. Tu su i trendovi ponovnog postanja starih slika na određen dan ili datum, te neke specifičnosti poput korištenja emoticona skoro pa u potpunosti umjesto riječi. Sve skupa to ukazuje na kompletni vizualni dojam koji Facebook ne može stići niti treba (u konačnici su iste tvrtke, pa je čak i prirodno to što jedna preuzima postolje od druge).

instagram
izvor: pixabay.com

Što (u)slikati?

Jeste li OPG? Nalazite li se u posebno atraktivnom prirodrom okruženju? Baratate li s dobrom hranom? Cliche: natočeni juice u čašama i croissant. Čak i hoteli u svoje galerije stavljaju slike “ugođaja”, ali ništa ne može biti stvarnije od nesavršene, a ugodne fotografije koja dočarava ugođaj. Popratite konkurenciju, slobodno izađite van naših granica. Čak je savjet obvezno gledati van naših granica, ne zato što kod nas nisu dobri primjeri nego zato što i naš gost gleda mimo granica, prati najrazličitije objekte, destinacije, interese. Ono što radi naš susjed nam nije najbolji primjer, treba gledati što dalje da bismo bili raznoliki. Originalnost se može postići upravo fotografijom.

Aranžiranje – voće, napitak, led u čaši, lelujanje grana smokve

Događanja – koji god događaj možemo povezati sa svojim objektom i mjestom, je uputno popratiti i objaviti, odličan izvor sadržaja

Sadržaji objekta – ukoliko imamo ugrađenu saunu, pomne slike sistema saune govore više nego puno rečenica opisa. Opis zadržati kratkim i faktološkim, a neka fotografije budu vodeće.

Detalji – što god imate na raspolaganju, pokušajte gledati drugim očima – počnite prepoznavati u svemu materijal za fotografiranje. Na primjer, jedan naš objekt ima aparat za kavu na bazenu. Izvrstan motiv točenja kave, s malo pare koja izlazi iz šalice, ambijent, šećer, servis. Ova fotografija osim što pokazuje da gosti imaju na raspolaganju kafe aparat, pokušava primamiti gosta (ili podsjetiti gosta koji je već bio kod nas) na onaj miris svježe mljevene i skuhane kave u cjelokupnom ambijentu. Ciljamo na njegova osjetila, jer se s njima potpuno drukčije nosimo nego s iščitanim rečenicama. U tome fotografija, a i video na drugi način, pobjeđuju “dosadne” riječi.

Villa De Este
Primjer IG profila Villa De Este https://www.instagram.com/explore/tags/villadestelakecomo/

 

Villa Gaga
Villa Gaga Dubrovnik Instagram

Instagram Story – pretvara post u priču

Ovisno o osobi koja koristi App, nešto je igra, a nešto je ozbiljno. Ova kombinacija poigravanja s filterima, efektima, natpisima, memeima kroji priču na Instagramu. IG priče traju 24 h i zgodan su alat koji je dosad najuspješnije spojio sliku i poruku.

Instagram Story
Pozicija Story-a na zaslonu

 

IG Story
Primjer jednog IG Story-a Radisson Hotel

Sporo vs. užurbano – čemu se prikloniti?

S jedne strane nas naše vrijednosti podsjećaju da je u sporosti atraktivnost u današnjem preužurbanom svijetu. Ali to ne znači da možemo zanemariti taj ubrzani svijet. Moramo biti s njim u toku jer tako žive naši budući gosti i klijenti. Komunikacija se preselila s ulice na uređaje. I to je uzbudljivo, daje toliko više mogućnosti, tako da je ovo doba pravo u kojem se pojedinac može ravnopravno uključiti i od ove ere iskoristiti najbolje.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.