Snaga mirisa – oplemenite prostor domaćim potpourrijem

Potpourri

Miris je jedan od najupečatljivijih dojmova koji se nesvjesno urežu u pamćenje čovjeka. Malo koja vizualna slika tako jako potiče sjećanje za određeni događaj ili mjesto kao što to čini miris. Tako je miris ružmarina, lovora, cvijeća ono što gost koji dolazi u naš smještaj nosi sa sobom u jednom posebno osjetljivom pretincu svog uma.

Stoga je relativno lako se potruditi učiniti prostor ugodno osvježenim i omirisanim, pogotovo ako je naš smješaj na moru. Skoro pa da je neoprostivo pored tako divnih aromatičnih biljaka koje bogato uspjevaju kod nas, pogotovo na moru, prepustiti prostor praznini, umjetnim mirisima ili što je najgore, neugodnim mirisima odvoda, vlage i neprozračenosti.

Prozračen prostor je naravno preduvjet da bilo koji miris na ugodan način dođe do izražaja.
Potrebne su izrazito male količine jer suprotno izaziva neugodu kod nekih ljudi kojima možda neki miris ne odgovara.

Mirisni branding

lovor

Ako pored vašeg smještaja imate grm ružmarina i stablo lovora, možete se uvijek osloniti na ove dvije grančice. Za vaše povratne goste ovo može biti vaš mirisni pečat koji uopće i ne morate mijenjati. Zamislite dojam da nakon godinu dana opet odlazite na tako željeni odmor kojem se veselite otkad ste prošli put otišli. Ulaskom unutra dočeka vas onaj isti lijepi miomiris koji ste zapamtili prije i nosili u svom sjećanju.

Citrusni mirisi

Tehnike prepoznatljivog mirisa su u svijetu toliko razrađene da na primjer u Velikoj Britaniji manji smješajni objekti (inn-ovi i bed and breakfast objekti) ciljano izrađuju svoje mirisne “pečate” – tvrtke specijalizirane za ovaj vid marketinga (to jest marketing, i to vrlo sofisticiran!) izrađuju mirise na prirodnim bazama za koje je dokazano da pozitivno utječu na ljudsku psihu (citrusi ovdje predvode).

Nama, malim domaćinima, ne trebaju tvrtke, mi se možemo ovome posvetiti sami, i to uz vrlo malo muke. Potpourri može sadržavati bilje, cvijeće, začine, drvo, korijenje i slične prirodne materijale te prirodne “fiksatore” poput kore citrusa ili korijenja perunike. Potrebno je prvo dobro osušiti željeno bilje, latice i listove cvijetnica.

Općeniti recept omjera sastojaka podrazumijeva:

4 šake osušenog biljnog materijala
2 žlice začina u prahu
2 žlice mljevenog korijena perunike
1/2 šake kore citrusa
Nekoliko kapi eteričnog ulja

Osušene latice ruža

Nekoliko lako primjenjivih kombinacija za naše podneblje:

  1. lovorov list i ružmarin – osvježenje prostora
  2. kora naranče i limuna, štapić cimeta – pobuđuje osjećaje veselja i razbuđivanja
  3. majčina dušica, matičnjak, kamilica, metvica – smiruje i opušta
  4. lavanda i ružmarin – opušta i osvježava, esencijalna kombinacija
  5. ružine latice, malo lavandinog cvijeta za cvijetnu kombinaciju, uljepšavanje boravka
  6. kora gorke naranče kao osnova, s dodatkom malo ruža i lavandinog cvijeta
  7. metvica, kora limuna – osvježenje, razbuđivanje
  8. kadulja, majčina dušica, peršin i ružmarin – biljni potpourri, pogotovo za kuhinjske/zajedničke prostore
  9. sušene jabuke, cimet, vanilija ili anis – zimski ugođaj

Kombinacije su nebrojene, ali neki osnovni sastojci se nameću kao osnova, poput ružmarina i lavande, pogotovo za naše priobalje. Jedino treba paziti da se ne kombinira baš sve moguće što vam je pri ruci, da ne bismo otežali miris.

Korisno za napomenuti je da pored osvjeđenja prostora i ugođaja, većina ovih kombinacija služi i tjeranju insekata, tako da je to savršeno rješenje za ljetne večeri.

Također, jedna zasebna tema bi bila i izbor posude u kojoj ćete potpourri izložiti. Obično su to zdjele u kojima se može bilje lijepo rasporediti. Slobodno dodajte koju šišarku ili komadić drveta koje ste prethodno pokapali eteričnim uljem.

Potpourri kao ukras

Najljepši dio ovog domaćeg projekta jest činjenica ste pretočili svoj vlastiti trud za poboljšanje boravka gostiju u čarobno osjetilno područje mirisa. Još jedna ne manje bitna činjenica, što god da ste probali, teško možete pogriješiti.

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.