Detalj (ni)je isto što i sitnica

Jedan od najčešćih komentara gostiju u našem smještaju u Zagrebu se odnosio na to da je prostor uređen s mnoštvom detalja, te da je to jako neobično za smještaj za najam. Nije teško pogoditi, ovakve komentare su nam redom davali naši sunarodnjaci, bilo da se radi također o iznajmljivačima s mora, ili pak njihovim ljetnim gostima. Da nismo imali sigurnosti u to zašto vjerujemo da detalj čini razliku, možda bismo se i zapitali da nismo na krivom putu.

 

Detalji pomažu da se istaknemo u mnoštvu

Međutim, vremena se ipak mijenjaju, i žestoka konkurencija koja se pojavila zadnjih godina u ponudi smještaja je učinila to da se sve više vlasnika okreće upravo detaljima ne bi li baš oni zapeli za oko potencijalnom gostu. Neće gost rezervirati smještaj radi detalja mimo lokacije, cijene i sadržaja, međutim, možda će ga upravo detalj nagnati da uopće otvori podstranicu našeg smještaja spram mora “izlista” konkurencije. Ako tako gledamo, onda detalj nije isto što i sitnica: mala stvar, koju smo dodali u apartman tek tako usput.

Dva načina uređenja smještaja – kao svoj i kao tuđi

Vjerujem da postoje dva bitna smjera u tome kako se danas vlasnici okreću uređenju svog smještaja za najam za turiste tj. putnike. Prvi je da to čine iz vrlo jasnih namjera: da od na primjer drugog kata kuće naprave apartmane koji će im vraćati kredit. Često se taj kat i sagradio za tu svrhu. U njemu se možda nikad nije ranije trajno niti živjelo, niti se to planira u budućnosti.

Drugi smjer je izdavanje gostu prostora u koji je vlasnik unio dio sebe ranije, najvjerojatnije dok je živio u prostoru, ili je to učinio od interesa za uređenje općenito. Vrlo čest scenarij kod iznimno originalno uređenog smještaja za najam, pansiončića i bed and breakfast objekata, pogotovo u Europi, je taj da je vlasnik nekog objekta želio podijeliti autentičnost mjesta, prostora, povijesti i pomnog uređenja s gostima – međutim tek na kraju procesa uređenja ili nakon dugogodišnjeg razvoja mjesta ili imanja. Znači, najam prostora je došao kao šećer na kraju, a ne kao prvotna gola namjera za izdavanjem kreveta i kupaone. Ovdje se suštinski u biti kose ova dva pristupa. Prvi se povodi samo time da je smještaj što jednostavniji da se što hitrije može očistiti kod smjene gostiju. Time se često previdi jedna pretjerana sterilnost, a time i potpuno prepuštanje zaboravu kod gosta. Detalji se ipak pamte.

Buulder Bosch B&B
Primjer Instagram profila malog B&B Buulder Bosch u Nizozemskoj. https://www.instagram.com/buulderbosch/

Ono što se lako zaboravlja kod prioriteta uređenja je to da se stil koji vlasnik stvori za svoj prostor, kojemu se posveti, kojeg pogotovo tijekom dužeg vemena razvija, ne može kopirati. Posvećenost prostoru se osjeti, ne samo kod čistoće koja se ionako podrazumijeva, nego i u osjećaju koji prostor pruža gostu.

Detalj kao dio doživljaja

Jasno je da se od trenutka rezervacije, i odluke o dolasku gosti lako razdvajaju na one koji ne mare za autentičnost smještaja i bitno je da dođu na lokaciju i imaju se gdje smjestiti, i na one kojima je nešto bitnije gdje će odsjesti. Dio razloga za putovanje jest i smještaj kao dio doživljaja – tj. približavanje lokalnom vlasniku je dio doživljaja, a to se isto postiže dijeljenjem svog stila s gostom putem “detalja” u prostoru.

Era content marketinga traži detalje

Broj i raznolikost foto galerija pojedinih objekata se jako razlikuju i nemaju uvijek veze s veličinom objekta. Fotograf će napraviti onoliko fotografija za koliko ima materijala. Detalji su često taj materijal, u biti na vrlo privlačan način čine od uobičajene fotografije čini zanimljivu. Isto tako, detalje se može stalno mijenjati i nadopunjavati (potpourri, knjige, ukrasi, jastučići, kupaonske potrepštine itd.), što je vrlo za valno za održavanje social media profila koji traže konstantni život tj. obnovu contenta.

Detalji i content marketing
Detaljima proizvodimo sadržaj, ne samo u domeni turizma, nego općenito

Detalji u hotelima – nešto sasvim drugo

U hotelskom svijetu se fotografiranje detalja prihvatilo kao teoriju. Tako da je sada vrlo često sresti dobre fotografije koje naglašavaju par detalja u inače vrlo sličnim sobama: kava i croissant na pladnju na krevetu, ili na balkonu spram pogleda na more; nehajno ostavljen šešir na krevetu s knjigom ili ručnikom za plažu i slično. Međutim, s obzirom da hotelska industrija sve radi masovno, ovo nisu detalji koji gosta dočekaju u prostoru, nego su samo poza za slikanje. Kod privatnog najma oni ostaju i dio su prostora, koji ne mora svaki biti isti i identičan, te domaćinima daje predivnu slobodu uređenja – samo je treba iskoristiti.

hotel
Hotelsko uređenje ne podliježe slobodi kakvu imaju domaćini smještaja. Izvor: Pixabay.

Dobitna strana “detalja”

Kreativnost u popunjavanju prostora detaljima možda nešto košta vlasnika. Međutim, to su tako mali iznosi, o kojima nema smisla govoriti. Nemjerljiva je dobitna strana toga da smještaj postane prepoznatljiv. Vrlo je jednostavno provjeriti ovu teoriju: dovoljno je otvoriti nasumce 10 fotogalerija na booking.com i poslije se pokušati sjetiti najupečatljivijeg smještaja. Vratite se na njega i pokušajte identificirati što je to što vam je ipak oduzelo pažnju više nego kod ostalih.

Moj smjestaj
Umijeće je istaknuti se među ostalom ponudom.

 

Domaćin, (a i) kreativac

Vlasnicima s kreativnom crtom smještaj za najam dolazi kao odličan poligon za domišljanje rješenjima i za upražnjavanje svojih afiniteta za koje možda više nema mjesta u vlastitom prostoru.

Mnogi magazini o stilu, uređenju, pa i arhitekturi često donose reportaže s nekih originalnih smještaja za najam, razgovaraju s vlasnicima te prenose priču koja stoji iza svega: porijeklo vlasnika, povijest imanja ili objekta, motiv za uređenje, tehnike u uređenju (veliki je trend shabby chic smještaja). Detalj je put u stil, a stil je dio priče – priča se prenosi dalje, a zar to nije dobitna kombinacija dugoročnog uspjeha?

Ovaj pristup možda zvuči zahtjevno u današnjem dobu posvemašnjeg pomanjkanja vremena. Međutim, samo stanimo na tren i zamislimo se želimo li da ozračje “nemam vremena” se s prostora osiromašenog boja, detalja i pažnje prenese na našeg gosta koji je došao iz upravo suprotnih razloga – da uspori i da se malo zadrži?

 

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.