Ako sve preuzmu servisi, postoji li još uvijek obiteljski posao?

villa manager

U punom jeku turističke sezone 2018. izvještaji s terena ne jenjavaju. Teme su raznolike, ali češće nego inače statističke te operativne prirode. Konkretno, naišla sam na izvještaj koji postavlja dilemu prirode obiteljskog posla u turizmu. Pod sve većim pritiscima rastućeg posla, mnogi pribjegavaju angažiranju uslužnih servisa za pomoć. Međutim, gdje je granica upotrebe servisa, te koji je točno momenat kad ustupanjem posla servisu se gubi vrijednost obiteljski obavljenog posla, pa i domaćinstva u svojoj naravi?

Paleta usluga u razvoju

Svakako je odlično da rast noćenja, pa i turizma općenito pokreće lokalnu ekonomiju. To je cilj, i jedini pravi smjer dobrobiti od rastućeg posla. Pogotovo je to bitno za manja mjesta gdje je sezona još uvijek kratka. Tako se jedan prosječan iznajmljivač u nešto razvijenijoj destinaciji može pomoći servisom za čišćenje, servisom za pranje i glačanje posteljine, servisom za održavanje okućnica, posebnog servisa za održavanje bazena itd. Ovdje je na vagi radna snaga, obujam posla, obaveze domaćina pored ljetnog najma i slično. Svaki je slučaj zaseban i svatko ima svoj način organizacije posla. Međutim, pitanje je kakav je obiteljski posao ako je domaćin stalno odsutan, a sve poslove održavanja obavljaju ugovorene treće strane, svojevrstan outsourcing za sve poslove? Gdje je tu onda domaćinstvo, topli doček, prisutnost i briga za održavanje?

 

Servis za ciscenje
Web stranica www.blistavidom.hr

Villa Manager vs. Domaćin

Pod nazivom ili krinkom “smještaja u domaćinstvu” provlače se mnogi objekti koji su čista financijska investicija. Velikim dijelom investitori su stranci, kojima je ovaj vid poslovanja rezultat trenda promocije naše obale i turizma općenito koji kod nas još nije dosegao plafon. U ekspanziji nekretnina koja je zahvatila našu obalu, pitanje je tko nastavlja izgrađeni posao. Ovakvi primjeri van Hrvatske, u slučajima luksuznijih smještaja (sad se pravom investicijom smatra tek nešto što ima i bazen, te dodatne sadržaje) upućuju na potrebu servisa tj. angažiranja tzv. Villa Managera. Tko je ta osoba, te koliko ju je teško pronaći?

 

Villa Manager
Primjer s Balija: servis za ugovaranje villa managera

 

Opis posla za Villa Managera podrazumijeva multitasking, otvorenost za suradnju s ljudima, te sposobnost organizacije i rješavanja problema uz komunikativnost, vođenje rezervacija  Danas nije lako naći adekvatne osobe za osnovno održavanje, a kamoli toliki spektar vještina.

 

Detalji i male nesavršenosti smještaja u “domaćinstvu”

 

Na stranu sve što Villa Manager treba i mora znati, kako povezati pojam “domaćinstva” s time da gosta na vratima dočekuje neka plaćena osoba, koja čim preda ključ juri dalje na drugu lokaciju da učini to isto za druge goste? Nedavno smo u našem objektu na moru dobili komentar da su kao gosti iznenađeni što se bavimo njima i pomažemo im isplanirati vrijeme, jer dosad gdje su ljetovali u Španjolskoj bi dobili ključ i bili bi doslovno ugurani kroz vrata bez mogućnosti dodatnih pitanja i komentara. Možda bismo na primjeru Španjolske ili Italije, koje su poznate po kućama za odmor prve klase što se tiče infrastrukture, mogli predvidjeti kako bi se ova ekspanzija nekretnina mogla odraziti i na naše poslovanje u objektima registriranima kao smještaj u domaćinstvu.

Domaćin vs. Firma

Naravno, mnogi ovi objekti će ući u proces registracije i kao druga vrsta – kao investicija tvrtke i posao će biti obavljan preko firme. Ali to su samo papiri, ono što gost pamti je u suštini isto. Ako već nije službeni resort ili hotel, onda neka ima onu dušu doma daleko od kuće.

villa andric imotski
Villa Andric Imotski villa-andric.com

Trenutna vrijednost obiteljskog smještaja na Jadranu je velika, prolazi kroz tranziciju, poboljšanja usluge, postaje još veći kotač razvoja mnogih mjesta i put prema prosperitetu mnogih obitelji. To moramo sačuvati i olakšati razvoj, ali bez toga da žrtvujemo ono najbolje – dobri duh domaćina.

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.