5 korona-istina nakon ljeta

Distanca

2020. još traje, još ponekome kapaju pokoji gosti. Ljeto nam je nakratko zamaskiralo oči, ali priča koja nas je zadesila početkom godine poprima još veći uzlet. Kroz prizmu nekoliko svježih podataka pokušavam sagledati trenutnu situaciju, te napipati obilježja nadolazećeg vremena.

1. Putovanja će se vratiti

Više puta sam se kroz svoje tekstove vraćala na staru tezu da će ljudi uvijek htjeti se odmoriti, razbiti svoju svakodnevnicu putovanjima i s obzirom na dosadašnje navike kretanja, uvijek će odabrati neku vrstu odmora. A to je skoro pa uvijek odmak od vlastite kuće, a je li to planinska ili mobilna kućica na plaži, šator ili hotel, to je drugo pitanje.
Stacionarni turizam je ove godine se opravdao kao najmanje pogođen. Osobe koje idu na godišnji odmor su pažljivo birale smještaj te se u njemu zadržavale. Općenito je opala opća potrošnja van objekata, što uslijed manjka organiziranih događaja, što zbog preference da se obroci pripremaju u vlastitom smještaju radi sigurnosti.
S obzirom na varijabilne situacije na granicama, proputovanja i ture su pale skoro u zadnji plan, pogotovo krajem ljeta. Kamping i veliki prostrani objekti su također bili dobar izbor ove godine.

 

2. Bijeg u ruralno kao sredstvo odmora

Ako ćemo uzeti u obzir i primjer van naših granica, tako je seoski turizam prepoznat kao skoro pa jedini pobjednik mršave turističke sezone u Španjolskoj, koronom najgore pogođenoj europskoj državi. Kongres ruralno-održivog turizma održan 24. i 25. rujna je ovo potkrijepio podacima i aktualnom raspravom o tome da se pojavio novi turist koji je najčešće prvi put u otkrivanju svoje ruralne domovine, i koji dolazi s novim prohtjevima kojima se valja prilagoditi. Isto tako, i projekcije za budućnost govore da bi upravo ruralni turizam mogao biti turizam budućnosti, onaj gdje je potragu za egzotičnim zamijenila potraga za bazičnim, gdje je luksuz postao samoća i odvojenost. Sve ovo možemo s lakoćom primijeniti i općenito.

 

plaža u doba korone
Plaža u doba korone, izbor Unsplash.com

 

3. Nije naš gost nestao, samo se promijenio, i još se mijenja

Ovo razdoblje mijenja svakoga od nas, kojim god poslom se bavili, a tako mijenja i našeg klijenta. Zanimljivo je istraživanje jedne američke marketinške kuće Ketchum koje je pokazalo osnovne četiri skupine putnika koji su se pojavili uslijed korona krize. I ne, to nisu uobičajene podjele na obitelji, parove, poslovne putnike. To su skupine koje se mentalno razlikuju po svom stajalištu o putovanjima u korona vremenu te njihovim pogledima na svoje navike i vrijednosti. Istraživanje tako navodi sljedeće četiri skupine novih “transformiranih” putnika:

  1. Retro “Reengageri” – osobe koje jedva čekaju da se vrate putovanjima kakva su bila prije korone. S obzirom da su ovu cijelu godinu se odrekli putovanja, čak sljedeće misle putovati još više. Skloni su potcjenjivanju mjera prevencije, poput nošenja maski.
  2. Istraživači otvorenog duha – osobe trenutno otvorene putovanjima, rado prate sniženja i akcije. Vjerojano urbanog profila visoke naobrazbe.
  3. Zabrinuti koji ostaju u zoni komfora – dobno najstarija skupina, nije podložna utjecajima, zabrinuta za zdravlje, pogotovo se protive poslovnim putovanjima
  4. Oprezni propitivači – odabiru se držati podalje dok se situacija ne popravi. Vjerojatno su najviše mijenjali svoje planove putovanja uslijed pojave virusa, te ih posebno odbijaju mjesta i način putovanja s mnogo drugih osoba.

Izvor istraživanja: https://www.ketchum.com/just-launched-transforming-travelers-study/

4. Prevrtljive društvene mreže i “travel shame”

Ovo istraživanje je uključilo u pitanja i to kakav pogled osobe imaju na objave svojih ili tuđih putovanja na društvenim mrežama s obzirom da je to jedno bitno ogledalo općeg stajališta spram putovanja.
Ova zanimljiva novonastala pojava u svijetu društvenih mreža podrazumijeva osuđivanje onih koji objavljuju slike s odmora i putovanja. Doslovno istom brzinom kako je i korona promijenila mnoge prioritete, tako se upravo dogodilo to da takvi sadržaji od najpopularnih postaju predmetom osude spram neodgovornosti, neprimjerenosti trenutku i uopće osude odluke na kretanje i putovanja u vrijeme kada to nije poželjno.

 

5. Poslovna putovanja su skoro pa izumrla

Malo tko se osvrće na nakadašnji vrlo profitabilan komad kolača putovanja, a to su business ili poslovna putovanja. Čak 88% ispitanika Ketchum istraživanja tvrdi da su virtualni sastanci dokazali da su putovanja s poslovnom namjenom nepotrebna. Ovo je tvrdnja koja prikazuje korijenitu istinu, i ova istina, jednom dokazana, se vjerojatno više vratiti na staro. Isto sa sobom vuče i sudbinu sajmova, kongresa i ostalih grupnih događanja u agencijskom svijetu poznatih kao MICE (Meetings, Incentives, Congresses & Events).

 

Kongresna dvorana
Kongresna dvorana, izvor: Unsplash

 

Ovih pet izdvojenih pojava i zaključaka su naravno sadržaj u doradi. Kroz mijene koje zahvaćaju sve slojeve poslovanja i života, izgleda da ništa ne možemo više tvrditi sa sigurnošću. S obzirom na to, vjerujem da se upravo kristalizira još jača potreba da se udružujemo, međusobno konzultiramo i podupiremo u pronalasku novih rješenja i načina rada u našim tvrtkama i obrtima, da bismo se lakše prilagodili novonastalim promjenama. Za suradnju i pitanja stojim na raspolaganju stoga mi se slobodno obratite: KONTAKT.

 

Fotografija plaže Victor Garcia  Unsplash
Fotografija dvorane Tyler Callahan  Unsplash
Naslovna Ahmad Ardity  Pixabay

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.