5 koraka za zatvaranje sezone (i planiranje nove)

Krevet

Rujan je mjesec kad je dosta kapaciteta u privatnom smještaju ljetnog tipa još popunjeno. Međutim, s istekom ovog mjeseca, to će se moći reći samo za rijetke.

Stoga, za one koje očekuje zatvaranje sezone, donosim 5 jednostavnih koraka i radnji za dobar kraj, koji je ustvari više početak, jer temelje nove sezone postavljamo puno ranije nego što možda to percipiramo.

 

1. Revizija fotografija i opisa

Pregledajte trenutne galerije koje imate aktivne na svim portalima. Nemojmo se zavaravati, ovo je konkretan posao, trebate odvojiti dan dva i sustavno prelaziti svoje objave. Ne zaboravite na davne objave na svojim društvenim mrežama. Ukoliko nešto više ne vrijedi, a da nije tekuća objava, nego dio albuma, korigirajte. Još uvijek je Facebook veliki izvor informacija, pogotovo za one iznajmljivače koji nemaju svoju vlastitu web stranicu.

Ukoliko ste nedavno promijenili neke sitnice, komad namještaja, nove boje zidova, te dodali nove vrtne garniture, to sve zavređuje da se profesionalno nanova slika, ukoliko to niste napravili zadnje dvije godine. Pored toga što možda ćete ocijeniti da nije potrebno novo fotografiranje jer nemate noviteta, obratite pažnju na to da tehnologija kojom se fotografije obrađuju, kod profesionalaca, toliko napreduje, da će isti kadar snimljen danas i 2016. izgledati možda potpuno drukčije, i impresivnije i prilagodljivije novim ekranima (naših korisnika!). Isto tako, dok je još naš vrt u cvatu i dok je sunce u podne jako, nije loša ideja angažirati fotografiranje, te sustavno zamijeniti stare galerije novima.

fotografiranje smjestaja

Opisi također zaslužuju povremenu reviziju. O točnosti i detaljima u opisima ovisi naš booking. Možda smo tijekom zadnjih godina primijetili nešto što gosti ponavljaju u svojim komentarima, a za što nisu znali ranije, pa zašto te dobre strane i sami ne uobličimo u tekst i dodamo svojim opisima. Ovo pogotovo vrijedi za našu vlastitu web stranicu. Ne zaboravimo da je content osnova života web stranice, te njegova povremena obnova. Zastarjeli content ne dobiva na vidljivosti na tražilicama.

 

2. Revizija cijena

Sad krajem ljeta sigurno imate svoju tablicu i statistiku popunjenih dana, broja osoba, brutto i netto iznosa. S nekoliko osnovnih podataka s lakoćom uspoređujemo ovu sezonu s prošlom. Udubimo se malo u to što nam brojevi govore, a ne susjedi. Naš smještaj je naša mikrostvarnost. Ovisno o tome koliko ste godina u poslu, možete si pripremiti i nekoliko osnovnih grafova i analizirati “svoje” tržište. Razmislite jeste li zadovoljni s dosadašnjom strategijom cijena.

Cijene

Nije samo plus i minus tj. pojeftinjenje i poskupljenje ono s čime možemo baratati u cjeniku. Imamo vrlo važan efekt tekuće godine. I ukoliko ste imali bolju sezonu od prošle, još je veći poticaj da se s cijenama poigrate. Može to biti korekcija za rezervacije do Nove godine primjerice, te poseban popust za stare goste. One koji su vam ostavili mail možete obavijestiti o tome da nudite pogodnosti, a ne “samo” popuste ukoliko vam se vrate. Možete umjesto popusta nuditi lokalni izlet u pola cijene (sve se to može dogovoriti s organizatorima), ili posebna pogodnost za obitelji s više djece.

“Bolja” sezona ne znači nužno više netto prihoda. Ako su ovi prihodi bili rascjepkani, ukoliko su vas neke kombinacije i boravci koštali više većom potrošnjom energije ili drugog materijala, treba to uzeti u obzir. Što je za vas održiva bilanca, to je najkorisniji zaključak do kojeg možemo doći nakon nekoliko uzastopnih sezona.

 

3. Popravci i renovacije

Sinonim za popravke, a pogotovo veće radove je proljeće. Najbitniji je ovdje faktor vrijeme. Međutim, jesen je puno manje opterećeno razdoblje, i nije loše sada dok smo pri punoj blagajni hladne glave isplanirati i možda odmah realizirati radove.

Isto se odnosi na manje popravke. Uvijek će na proljeće iskrsnuti nešto novo, ali zašto si ne olakšati i zamijeniti ili popraviti što se ionako mora odmah.

Radovi

Ukoliko ne možemo krenuti u radove do proljeća, veliki je korak isplanirati točno što će se raditi, izraditi ili zatražiti troškovnik te kontaktirati izvođače. Nekad je više posla i vremena koje utrošimo u ove početne faze nego u samu izvedbu radova, te nas često upravo to dovede u situaciju da se sve izvodi u zadnji tren, kad već skoro pa trebamo dočekati prve goste. Iako su mnoge situacije radi prirode posla, a pogotovo kod većih radova, nepredvidive, ipak se vrijedi potruditi i preduhitriti što se može.

Slično je i s nabavkom novog namještaja. Primjerice, za narudžbu dobrog kreveta nekad je potrebno i dva mjeseca. Ukoliko to ne isplaniramo i cijenom i vremenski, možda propuštamo da novu renovaciju pravovremeno fotografiramo te prezentiramo budućim gostima.

 

4. Suradnje

Nitko nije jedinka i teško opstaje bez povezivanja s drugima. Možda tako imate dio kapaciteta ili čak sve predano na brigu agenciji. Možda imate angažiranu osobu za promociju ili održavanje Facebook ili Instagram profila. Možda surađujete s mnogo agencija, a možda imate samo jednu. Svakako, dobro je razmisliti jesu li nam ove suradnje donijele korist koju smo očekivali, te ima li možda netko ili nešto drugo o čemu možemo razmisliti ili započeti za drugu godinu. Ništa nas neće koštati poslati nekoliko informativnih mailova. Iako se čini da našu email poštu zatrpavaju razni oglasnici, one prave i korisne možda trebamo naći mi sami.

 

5. Budžet

Namjerno ostavljam za kraj jedan opći korak koji objedinjuje sve gornje. Da bismo realizirali svoje planove, i da bismo znali ih rasporediti kroz tekuću godinu, trebamo znati financije kojima raspolažemo i u kombinaciji sa svim gore navedenim procijeniti isplativost. Ovdje ubrajamo i svoje prioritete, znači ciljeve koje inače planiramo isfinancirati od zarade nakon sezone. Vrlo je važno ukoliko smo u kreditu isplanirati točno svoje obveze, te rasporediti i ostatak. Ovakav način planiranja će nam pomoći da nam se zarada ne rasipa na “sitnice”, nego da bude ciljano usmjerena.

budzetiranje

Budžetiranje i financije su znanost za sebe, ali ovo je samo jedan površinski osvrt na mikrofinancije jednog iznajmljivača koji se ujesen ne treba uspavati nego štoviše što budnije isplanirati nadolazeću sezonu.

 

Na proljeće je za mnoge korake kasno

Uvriježena je praksa da se neke od ovih radnji obavljaju u rano proljeće, ali ne treba zaboraviti da je pauza kojom smo privilegirani tijekom jeseni i zime tu da bismo naš smještaj pripremili da izgleda što atraktivnije našim potencijalnim gostima za sljedeće ljeto. Mnogi ozbiljni gosti će svoj godišnji odmor isplanirati i odabrati mjesecima prije nego mi to mislimo.

Zašto ne bismo planiranjem uštedjeli i dali si dovoljno vremena za proljetnu pripremu koja nas svakako čeka. Dok smo još svježih dojmova od ovog ljeta, možemo iskoristiti vlastitu inspiraciju i elan uspješnog ljeta za narednu godinu.

2 Comments

 • Iva Granić Zaninović

  19/11/2019 - 11:54

  Informativno i zanimljivo.U ovom poslu sam petnaestak godina i drago mi je sam na dobrom putu. Ali, čitajući Vaš post o nekim stvarima ću ozbiljno razmisliti, a neke napraviti odmah.
  Hvala Vam.

  • Admin

   20/11/2019 - 07:43

   Poštovana Iva,
   Hvala na komentaru, drago mi je čuti da ste pronašli interesantne ideje koje možete primijeniti. Lijep pozdrav!
   Natalia

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.