3 načina kako i tvoja web stranica može smanjiti CO2 otisak

Web CO2

Možda će vas iznenaditi podatak da naš virtualni svijet, koliko god ne izgledao materijalno, također doprinosi globalnom zatopljenju. Kako svaka naša akcija ima svoju reakciju, tako i svi naši online koraci ostavljaju svoj otisak, kako u cyber space-u, tako i u vidu CO2 otiska.

Procjenjuje se da svaki pregled jedne web stranice emitira 1.76 gr CO2, tako da primjerice web stranica s 100 000 pregleda mjesečno emitira čak 2,112 kg CO2 godišnje. To uopće nije zanemarivo, jer to postavlja internet na poziciju najvećeg globalnog postrojenja na ugljen, kao ekvivalenta po količini ispuštenih emisija.

Koji su to onda načini s kojima možemo, kao što bismo trebali u svim sferama života, pa tako i u digitalnome, osigurati da roba, usluge i servisi koje koristimo doprinose sa što manje emisija CO2?

 

1. Budite informirani o digitalnom CO2 otisku

Startna pozicija je svakako informiranost, kao i u slučaju naše opće potrošnje i opcija koje nam se nude za bolju, zeleniju i sigurniju budućnost. U boljem razumijevanju ove tematike mogu pomoći studije primjerice francuskog think tank-a The Shift Project, kojim se ističe da digitalne tehnologije emitiraju 3,5% globalnih emisija, s tim da rastu po stopi od 6% godišnje.

Ukoliko želite saznati koliki je CO2 otisak vaše stranice, možete to provjeriti na jednom od online carbon kalkulatora poput websitecarbon.com. Slični kalkulatori postaju alat za konzultaciju pri inicijalnom planiranju dizajna, i vrlo je vjerojatno da će s vremenom zauzimati sve važniju poziciju.

Website CO2 kalkulator
Web CO2 kalkulator kojeg možete odmah isprobati

 

2. Zalažite se za jednostavnost

Što je jednostavniji dizajn i struktura stranice, to je manji njen CO2 otisak. Komplicirane stranice imaju veće loading vrijeme, te time povlače više električne energije. Mnogo dizajnerskih feature-a koji su napretkom alata i općenito weba došli u modu, su realno nepotrebni. Ovo ne znači da stranica mora biti bazična i oku neprivlačna, naprotiv. Uspješan dizajn upravo spaja jednostavnost estetike i jasan prijenos poruke za korisnika. Ovdje dolazi do izražaja važnost dobro sročenog sadržaja – contenta.

Praćenje načela jednostavnosti je upravo dobitna nit vodilja za developera koji želi biti siguran da će postići optimalan UX/UI svog projekta. Znači, držite se funkcionalnosti i jednostavnosti prije svega.

 

3. Smanjite veličinu svojih dokumenata i redovno uklanjajte nepotrebni sadržaj

Veličina dokumenata je presudna za loading vrijeme (ali ne samo vrijeme, nego i energiju!) svake web stranice. Precizni management svih slika, videa, te fontova i tema jer presudan da bismo bitno utjecali na suvišne megabajte koji iscrpljuju naš web. Uobičajeni razlog ubrzavanja stranica je oduvijek bio user experience, ali tome se sada suprostavlja i ovaj energetski moment.
Također, bitno je da se svaki web redovito ažurira po pitanju suvišnih materijala, i da se, baš poput bilo kojeg drugog prostora, raščišćava i povremeno nanovo reorganizira, opet u svrhu jednostavnosti, preglednosti i funkcionalnosti.

Među dodatnim savjetima o smanjenju utjecaja vaše web stranice na ugljični otisak, možemo navesti i sljedeće:

  • zaštitu od botova – botovi uzrokuju skoro 40% prometa interneta i troše na isti način energiju kao i regularni korisnici!
  • biranje zelenih hosting providera koji posluju održivo – svoju električnu energiju dobivaju djelomično ili u potpunosti iz obnovljivih izvora
  • upotreba CDN-a (content delivery network) – mreža servera pozicionirana na različitim geografskim lokacijama, da bi se s lokalnih servera sadržaj učitavao njemu najbližim korisnicima
  • dark mode feature – opcija za pregled web stranice u dark mode-u za uštedu energije koja se troši za svjetlost ekrana

Svoj digitalni projekt možete finalno i certificirati u domeni digitalne održivosti. Tu certifikaciju uspješno provodi Web Neutral Project gdje osim dodatnih pogodnosti se ističe i hosting čija energija dolazi iz solarnih izvora.

Certifikat CO2 za web
Certifikat CO2 za web

 

Da bismo kao naručitelji web projekata, kao developeri i kao korisnici znali donositi odluke koje su manje utjecajne na našu klimu, bitno je osvijestiti naš utjecaj. Također, uputno je aktivno pratiti ovu temu koja će zasigurno sve više dobivati na važnosti kako se pitanja klime i emisija budu još više intenzivirala. U perspektivi možemo očekivati i uvođenje novog nivoa standarda koji će u dogledno vrijeme postati i obvezujući.

Izvori:
WIRED
yoast.com/carbon-footprint-of-website/
co2neutralwebsite.com
Naslovna grafika: Elias from Pixabay

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.