Stoljetni samostan Vatikan u Trpnju – danas B&B pravih domaćina

Obitelj Raguž je ovaj objekt godinama promatrala iz prikrajka, dolazeći jednom godišnje na ljetovanje iz daleke Amerike. Uvijek su sanjali što bi se od takvog, tada derutnog i zapuštenog zdanja moglo napraviti. Svojom snažnom voljom su tako ranih 2000-tih svoj san krenuli ostvarivati. Preselili su se kompletno u svoju domovinu nakon dugog radnog vijeka i života u inozemstvu, te uložili svoje vrijeme, trud, znanje, kreativnost, a naravno i kapital da bi obnovljena Villa Vatikan ponovno zasjala na brežuljku koje se nadvilo nad romantično dalmatinsko mjesto Trpanj na Pelješcu.

Sama građevina potječe čak iz 18. stoljeća, i dugo je bila samostan i vlasništvo Crkve. Tijekom previranja kroz 20. stoljeće mijenjala je vlasnike, ali nikad se ovdje nije nitko ozbiljno pobrinuo za sanaciju i očuvanje ove povijesne zgrade, nego naprotiv. Skoro je u potpunosti bila propala, i zjapila je tamnih otvora. Međutim, stoljetni kamen se nije dao pokolebati. Osnove zgrade su vrlo dobre, i utemeljene kako treba. Stoga, vrijedilo je kuću ogoliti i dati joj jedan novi život.

Obitelj Raguž nije išla u restauraciju koja bi aludirala na povijest. Oni su ovoj kući dali sav komfor i ugođaj kuće koja je primjerena boravku u današnjim uvjetima, a sačuvali su ono bitno. Doveli su put do kuće, sanirali parking. Nisu išli u nesmiljenu devastaciju i raščišćavanje prostora, nego naprotiv, dali su konturama kuće novu ulogu. Danas raspolažu sa šest soba za najam, te poslužuju doručak – bed and breakfast, tako rijedak na našoj obali. Sve funkcionira kao zajedničko domaćinstvo gdje kad ste gost, onda ste stvarno njihov gost. Gospođa Lenka i suprug Josip, skupa s kćeri Moranom su oplemenili ovaj prostor, i svakom kutku su dali svoj šarm. Pravi domaćini.

Kuća je četverokatnica sa središnjim stubištem čiji je svaki mezanin posebno osmišljen. Svaka od soba, a i kupaona je različita i ima svoj identitet. Posjetom kući dobivate osjećaj prostora koji nije ni glomazan niti zbijen, nekako su postigli udobnost na visokom nivou, ali s visokom dozom osjećaja za ugođaj. Kameno dvorište kuće je dorađeno i oblikovano na način da teško možete odlučiti gdje je ugodnije sjesti. Skoro sa svih strana pogled je fantastičan – od mora prema Pločama, do panorame Trpnja sa zvonikom crkve.

Umjetnički štih je pridodan na mnogim mjestima gdje ih i ne očekujete, poput mozaika u vanjskoj kuhinji. Gospođa Lenka je zaljubljenik u plodove ovog kraja. U zasebnom dijelu dvorišta, iza naoko običnih vrata se ulazi u konobu koja je ukopana u stijeni. Ovdje se kriju delicije, rakije, vina… Gospodin Josip je svoju urođenu spretnost rada rukama, keramikom, kamenom i drvom pretočio u mnoštvo predmeta, stupića, dovrataka i dodataka eksterijeru. Kćer slikarica je utkala život većini ploha u kući. Slike imaju svoj dom. Svaki pedalj ovog zdanja je dobilo pečat osobnosti svojih vlasniku. To se može slobodno nazvati i ljubav s kojom su oni ovu kuću digli iz pepela i saživjeli se s njom. Svaka čast i puno sreće u daljnjem poslu!

Rezervacije i upiti: facebook.com/The-Villa-Vatikan i na broj telefona +385 (0)91 909 8027.

Pogledajte galeriju:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.