Primjer s terena: kako su Britanci svojim pansionima posvetili dan u godini

Početkom veljače se u Zagrebu održao 4. forum obiteljskog smještaja. Ovaj dvodnevni događaj je okupio pružatelje obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, institucije povezane s ovom djelatnošću, neke promidžbene sudionike, a događaj je poslužio i kao mjesto predstavljanja nekoliko originalnih turističkih projekata. Sama činjenica da se konačno na redovnoj bazi ovako nešto održava u Hrvatskoj je zbilja važno te vrijedno potpore da daljnje širenje i rad.

Dobitnici nagrada za najbolji smještaj
Dobitnici nagrada za najbolji smještaj. Izvor: mint.hr

S obzirom na to koliko je obiteljski smještaj, nekadašnji zimmer frei, ukomponiran u hrvatski mentalitet, praksu i povijest, mi po mnogočemu prednjačimo spram drugih turističkih zemalja. Primjerice, naša kategorizacija privatnog smještaja je preteča mnogih regulativa koje neki naši europski konkurenti tek trebaju osmisliti. Upravo zbog ovog nepripremljenog terena je primjerice Airbnb, kao tvrtka 21. stoljeća, unijela toliko problema u koncept najma nekretnina turistima. U Hrvatskoj, baš zbog dosadašnje prakse, Airbnb je samo produžena ruka aktivnosti koju smo već imali uspostavljenu. Ipak, dok prikupljamo hvalospjeve o izborima najboljih kuća u Europi poput natjecanja Holiday Home Award, gdje su u 2017. od 8 nagrada čak 4 otišle u Hrvatsku, i mnogih drugih relevantnih nagrada, objava i rang listi, možda je vrijeme da se cijeli ovaj sektor malih obiteljskih motora lokalnog napreka digne na još viši nivo.

 

Nacionalni Bed & Breakfast dan  u Velikoj Britaniji

Ne moramo tražiti daleko. Vrlo jednostavno, treba se ugledati u najbolje. Tako primjerice, Velika Britanija prednjači u svijetu po mnoštvu bitnih i manje bitnih projekata po kojima su prvi i često najbolji. Tako mi je nedavno jedan vrlo zanimljiv koncept zaintrigirao maštu, te me upravo sudbinski dok sam prisustvovala našem forumu inspirirao za borbu za taj još jedan viši stupanj. Taj bi viši stupanj vezao nešto više od prezentacije rezultata prethodne sezone i diskusije o hrvatskoj poreznoj politici. Sada nam već treba vjetar u leđa. Kako ga pokrenuti?

Britanci su 24. ožujka 2018. proglasili državnim danom “innova i bed & breakfast objekata”. Ukratko, kao što pokazuje grafika dolje niže, taj dan obilježavaju svi mali neovisni vlasnici smještajnih objekata u turizmu kojih je preko 20.000 u Britaniji, te pridonose ekonomiji s više od 2 milijarde funti godišnje. Projekt je lansiran na godišnjem summitu ove industrije s potporom ministra turizma.

Pokrenuvši ovaj projekt, želi se pozvati sve takve objekte na udruživanje, na kreiranje posebnih ponuda na taj dan/vikend koje će omogućiti što većem broju gostiju da se sjeti tih poduzetnika, sjeti ove grane turizma koja neumorno radi i da im domaći B&B bude prvi izbor pri biranju svojih odmora. Ovim korakom želi se jednim skupnim projektom ujediniti, promovirati i dokazati svoju brojnost, svoju važnost i radišnost. Pojedinačno to nikada ne bi postigli. Stoga  je njihov ceh uspostavio domenu https://bandbday.com/ , kreirao platformu za jednostavno, ali funkcionalno digitalno rješenje i provodi ovu kampanju od jeseni prošle godine. Svi poduzetnici su pozvani da osim formalnog sudjelovanja kreiraju originalnu akciju povodom ovog dana za goste u njihovom smještaju poput besplatnih obroka, najma sadržaja, poklona itd. Sve je potpomognuto od strane službene udruge Bed & Breakfasta, krovne turističke zajednice Visit Britain, ali i Expedie, koja je prepoznala važnost sudjelovanja u ovom projektu.

National BB Day
Izvor: bandbday.com

 

Ovo je naravno čisti marketing. Nacionalni dan malih smještaja nije nešto tradicionalno, nego naprotiv, to je nešto novo, i treba stoga posebno biti osmišljeno da bi zaživjelo. Ali bitna je ideja koja stoji iza toga, da se opća javnost prisjeti tko to vodi poznati “britanski inn”, inače vrlo tradicionalan i povijesni oblik smještaja  prije ere Hiltona i Le Meridiena. Slično je i kod nas, naš tipični hrvatski domaćin jest postojao prije velikih lanaca i modernih hotelskih objekata. I nakon godina rada, jedna skupna promocija određenog zanimanja je zaslužena, da bi se potaknulo na rast, a negdje i na očuvanje, jer tako čuvamo svoju autentičnost. A kako drukčije, nego marketinškom kampanjom. Iza nje naravno mora nešto stajati, i mora se odnekuda financirati. Mora pratiti i jasniju, veću strategiju razvoja turizma, čiji bi onda postao vrlo efektan alat provedbe. Ovo je konkretan primjer, oživljavanje strategije koja se miče s papira među ljude. Naš sektor obiteljskog turizma je dovoljno snažan da ovako nešto slično izvede na domaćem terenu.

Važnost udruživanja i suradnje

Obitelj ili osoba koja vodi jedan obiteljski smještaj je u često slučajeva s obzirom na dinamiku rada usamljena. Nema često kontakta ni novosti koje bi se redovno razmjenjivale unutar ovog bitnog sektora. Nešto je bolje situacija otkad HGK aktivno promiče ovaj vid turizma, pojedine turističke zajednice okupljaju domaćine te se pokrenulo nekoliko inicijativa poput neovisnog Kluba iznajmljivača. Ipak, nešto bitnije i profesionalnije nam neumitno nedostaje. Od ove grane posla bi se mogla uspostaviti jedna veća dinamika suradnje i napretka. Okrugli stolovi, radionice i edukacije.

Nešto se događa na lokalnoj razini i povremeno, pogotovo otkad se iznajmljivače tj. domaćine prepoznalo kao jednu tihu investicijsku struju. Probudili su se sponzori i banke, ali nam nedostaje nivo kojeg oslikava ranije opisan britanski projekt. Inače, nagrađivanje smještaja je poprilično šturo, osim Turističkog cvijeta, nemamo mnogo drugih inicijativa. Hvale vrijedan je projekt Kvarner Family, gdje se regija Kvarner okrenula brandiranju obiteljskog smještaja. Ovako to opisuju na svojoj web stranici:

Kvarner Family gostoprimstvo je s jamstvom. Znak je to provjerene turističke kvalitete, standarda i prepoznatljivosti brendiranih apartmana, kuća za odmor, kampova i soba privatnih iznajmljivača u ovoj regiji. Oznaka Kvarner Family provjereno je mjesto za odmor uređenog okoliša, ugodno opremljenog interijera, prepoznatljivog objekta, poštivanja tradicije, vjernosti gostiju te doživljaja domaćinskog i obiteljskog ugođaja. Projekt je osmislila Primorsko-goranska županija a provodi ga TZ Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama.” (izvor: http://www.kvarnerfamily.hr/)

http://www.kvarnerfamily.hr/
Kvarner Family

 

Hrvatski domaćin svakom godinom još jače dokazuje da je svoj posao shvatio ozbiljno i  da se jako trudi dostizati svjetske trendove kojima prednjači tehnologija i sve što ona nosi. Hrvatski domaćin je zaslužio još više pažnje jer uostalom vrti ekonomski koncept i oživljava svoj kraj, u državi gdje je turizam postao glavna grana razvoja. Najčešće čini koliko god može, već je dao često sve od sebe, i poslovno i privatno. A rezultati ne izostaju. Kad je tomu već tako, onda razglasimo ono u čemu smo dobri, sami podržimo sebe, i prihvatimo jedni druge bez konkurencije, nego radi zdrave suradnje i izborimo se za uspješan nastavak rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.