Iznajmljivači Zagreba – jedan od potpornih stupova adventa

Advent je formalno prošlo, Nova godina upravo dolazi, a zagrebački prosinac i početak siječnja se pomalo bliže kraju. To je uvijek najuzbudljivije doba godine u gradu, pogotovo u zadnjih nekoliko godina otkad je advent poletio na krilima dobre organizacije, izdašnih sredstava, potom i zarade, ali i općeg poleta.

U njegovim počecima kakav se sada organizira, nnogi nisu ni bili svjesni da se gradi jedinstvena manifestacija cijele države. Konačno jedna odlična zimska destinacija za sve naše državljane, i okolne susjede. Konačno jedan Hrvat može cijelu svoju obitelj dovesti na mjesto dobre zabave bez prelaska granice, priuštiti si negdašnji bečki ugođaj božićnog putovanja, i to sve za manje novaca, na manjoj minus temperaturi i među svojima.

Advent na Prekrizju
Advent na Prekrižju

 

Iza svake lampice stoji nečiji trud

Kroz cijeli studeni promatram pripreme tisuće ruku koje kite grad da bi se upalio 1. prosinca. Kasnije, dok šetam trgovima i ulicama ne mogu pronaći niti jednu pregorenu lampicu, a kamoli što drugo. Samo za usporedbu, naše dvorište smo kitili i uređivali cijeli jedan tjedan, tako da teško mogu zamisliti kako ovo izgleda u “backstageu”. Snimiti dokumentarni film o nastanku adventa na licu mjesta bi bio dobra ideja da se pojmi opći angažman grada i ljudi.

Advent

S druge strane, pak vizualne ideje, suradnje sa sponzorima, organizacija nepresušnih glazbenih i drugih nastupa je nešto nevjerojatno. Zar toliko toga krijemo u našoj škrinji koji tajno čuvamo van reflektora cijele godine? Zašto se govori samo o negativnim aspektima našeg društva, kako da ovo adventsko svijetlo produžimo na ostale dijelove naših života i duž cijele godine?

 

Koja je uloga iznajmljivača tijekom adventa?

Da bi sav trud kojem svjedočimo, sad već iz godine u godinu, dobio pravu točku na “i”, advent kao manifestacija treba dobiti svoje jednako kvalitetne produžetke. Ovdje ima prostora za rast. Potporni stupovi boravka svake osobe u gradu su mnogi, a izdvajaju se naravno smještaj, objekti za prehranu, transport. Prodaja i promidžba adventa gostu počinje od našeg prvog kontakta – prezentacija našeg smještaja na internetu u doba adventa i zime može biti prilagođena, kao i način na koji odgovaramo na upite tijekom ovog vrlo traženog razdoblja.

Vijenac

Kako se pripremiti za advent?

Krenimo prvo od sebe – domaći i iznajmljivač bi trebao biti upoznat s adventom, s pojedinim lokacijama i kako realno stvari stoje u prometu (parking, javni prijevoz, gradske obavijesti), ponudi i nekim drugim mogućim nedoumicama poput najboljih mjesta za djecu, organizacije klizanja na zimskom parku i sličnoga. Turistička zajednica grada svake godine izdaje tiskani materijal s programom i informacijama, vrlo je uputno se snabdijeti svim materijalima da bi se što više olakšalo snalaženje po gradu i planiranje vremena.

Advent brošura i karta
Advent brošura i karta

Nije za zanemariti ni uređenje apartmana za koje je lijepo da bude u božićnom stilu. Imanje Sunčanih apartmana koje vodimo u Zagrebu ima okućnicu za koju se trudimo što ljepše osvijetliti u duhu cijelog grada. Za one koji imaju mogućnosti za interijere, lijepo je postaviti vijenac, ukrase i sitnice čiji je izbor u trgovinama opširan i vrlo rano dostupan.

Sunčani apartmani za Božić
Obitelj sobova u dvorištu apartmana Sunčani

 

Brojevi vs. dojmovi

Sezona, booking, rezervacije – sve ovo se veže uz statističke rezultate koje podsjećaju na uobičajene analize tijekom ljetnih mjeseci. U brojevima nema dubine, ničeg apstraktnog. Ipak, turizam nisu brojevi koliko god mi žudili da ga okrotimo unutar excelova i izvještaja. Advent će isto tako polučiti brojeve, i time će započinjati mnoge turističke konferencije grada i države tijekom 2019.

Međutim, ono što brojevi ne pokrivaju je činjenica da je advent pokrenuo određen broj ljude na putovanje koji inače ne putuju, kojima su druga putovanja van dosega. Zagrebački advent im je približio svjetlo, ne samo božićno nego i svjetlo raspoloženja i veselja. Dalo im je povod da cijele obitelji obilježe kraj godine provodom u glavnom gradu. Upravo u tome igraju veliku ulogu i brojni domaćini jer ne pamte se samo koncerti i germknedle.

Advent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.